Jedzmy paprykę właśnie teraz, kiedy jest najtańsza i najzdrowsza. Ta dojrzewająca na słońcu, jest zdecydowanie zdrowsza od tej zimowej, która siłę do wzrostu czerpie głównie ze środków chemicznych.
Paprykę można faszerować w zasadzie każdym warzywem, ryżem, kaszą i mięsem. Moja papryka miała być w wersji wegetariańskiej, ale mięsożerna część rodziny podniosła głośny sprzeciw. Dodałam więc do farszu dwa zmielone filety kurczaka i po krzyku 🙂
Składniki
- 6 papryk
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 2 zmielone filety z kurczaka
- 2 małe cebulki pokrojone w piórka
- pęczek posiekanej bazylii
- 1 szkl bulionu
- 2 duże kulki mozzarelli ( jedna pokrojona w drobną kostkę, druga w plasterki )
- oliwa
- sól
- pieprz
31 komentarzy
Takie dania mogłabym jeść codziennie 🙂
Świetna odmiana, zawsze robię po prostu z mięsem mielonym. Super przepis 🙂
Ja bym chyba wykorzystał paprykę czerwoną. Wydaje mi się że lepiej kontrastuje z białym ryżem;)
Masz rację, do zdjęć zdecydowanie czerwona, ale u mnie ostatnio nie łatwo kupić ładną czerwoną paprykę 🙂
Pyszności :)) Uwielbiam takie dania 🙂
Ale super ją nadziałaś. Same pyszne smaki. Zjadłabym taką 🙂 muszę zrobić bo narobiłaś mi smaka na papryczkę 🙂
Dziękuję 🙂
Szukam przepisów obiadowych przepisów, a ten wygląda znakomicie. Idealnie wpisuje się w moje ostatnie smakowe klimaty! Super!
Ściskam!
Karolina z Żyj Kochaj Twórz
Lubię wszelkie faszerowane warzywa. Świetnie smakują i doskonale prezentują się na talerzu. To również miła odmiana od tradycyjnego obiadu czy kolacji.
Kiedy jechaliśmy do swojego hotelu w Zawierciu, po drodze mijaliśmy święto papryki, a przy drodze mnóstwo ludzi sprzedawało paprykę workami. Wracając kupimy sobie taki worek, będzie jak znalazł do przepisu. Bardzo mi papryka smakuje, nawet surówki z niej chętnie jadam 🙂
Chętnie bym zobaczyła takie paprykowe targi. Pozdrawiam Gaja 🙂
nadziana papryka to w sezonie letnim obiad pierwsza klasa!:)
Uwielbiam takie papryki! Nadziewać je można praktycznie wszystkim 🙂 Jeszcze jak są takie z ogródka to już niebo w gębie 🙂
Ja dzisiaj paprykę dorzuciłam do zupy, ale muszę pomyśleć o jakiejś faszerowanej.
Mniami, pyszności <3
Musi być smacznie! Lubię takie dania, ale nie lubię gotować, niestety ;-(
Będę zaglądać – liczę na inspiracje i proste przepisy 🙂
Witam na blogu. Zapraszam 🙂
PYSZNA 🙂 bardzo lubię…. i to prawda, że teraz jest najlepsza.
A na zimę to mam w planach ciekawą paprykową marynatę….
Pozdrawiam 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Chętnie spróbowałabym kawałeczek 🙂
Musze wyprobowac. Ach jak zapachnialo poludniem. A wiesz moje dzieci uwielbiaja papryke, ale tylko surowa i tylko czerwona. Pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beatka 🙂
Smakowicie sie zapowiada. Jak ktos przede mna zauwazyl z czerwoną papryką danie wypadło bardziej kolorowo. Ale mi i tak już cieknie na nie slinka. Poki co robie leczo (uswiadoiłas mi, że to tak sie nazywa), bo strasznie wygodne w przygotowaniu i w obsludze. Pozdrawiam Beata
Dziękuję Beatka, również lubię leczo…szybki i smaczny obiad 🙂
˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”˜
◕◕═════♣♣═════◕◕
WITAM SERDECZNIE
˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”˜
Poczuj dotyk uśmiechu
I miej piękny dzień,
Idź w ten dzień bez pośpiechu
Podejmując jego grę.
Życzę.
Na niebie i w sercu słońca,
a na twarzy
uśmiechu bez końcaڿڰۣ◕
______ ███▓▒░
____████_██▓▒░
__██████__██▓▒░
_██___█__█_██▓▒░
█____█__█_██▓▒░
____█__█___█▓▒░
___██_██__█▓▒░
___██_██_█▓▒░
___██_███▓▒░
___██_██_███▓▒░
___██_██___███▓▒░
___█__██_____██▓▒░
______█______██▓▒░
__████_____███▓▒░
_█__████████▓▒░
█_____████ U Z I A C Z E K:♥
ڰۣڿ♥ڰۣ-POZDRAWIAM CIEPLUTKO:)
Dziękuję Agatko za piękne życzenia 🙂
Pysznie i lekko zarazem. Dla mnie doskonale!
Cudowne obiadowe danie 🙂 aaaa i kolacja też może być pyszna:)
Jaki fajny pomysł! Lekko i ze smakiem, mniam! 🙂
smakowicie wygląda !
Smakowity przepis, uwielbiam faszerowane warzywa, właśnie jestem w posiadaniu papryki i piersi z kurczaka, czekają na swoją kolejkę… Pozdrawiam:-)
Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂