Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Papryka zapiekana z kurczakiem, cukinią i bazylią

Papryka zapiekana z kurczakiem, cukinią i bazylią

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jedzmy paprykę właśnie teraz, kiedy jest najtańsza i najzdrowsza. Ta dojrzewająca na słońcu, jest zdecydowanie zdrowsza od tej zimowej, która siłę do wzrostu czerpie głównie ze środków chemicznych.
Paprykę można faszerować w zasadzie każdym warzywem, ryżem, kaszą i mięsem. Moja papryka miała być w wersji wegetariańskiej, ale mięsożerna część rodziny podniosła głośny sprzeciw. Dodałam więc do farszu dwa zmielone filety kurczaka i po krzyku 🙂

IMG_4054

 

Składniki
  • 6 papryk
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 2 zmielone filety z kurczaka
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • pęczek posiekanej bazylii
  • 1 szkl bulionu
  • 2 duże kulki mozzarelli ( jedna pokrojona w drobną kostkę, druga w plasterki )
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Cukinię i cebulkę smażę na oliwie, do czasu aż warzywa  lekko się zrumienią. Mięso podlewam wodą (1/3 szkl ) i duszę na osobnej patelni do czasu, aż zmieni kolor. Doprawiam solą, pieprzem i ponownie stawiam na ogień na ok. 7 min. Odstawiam.
Do miski daję ugotowany i odcedzony ryż, mięso, cukinię z cebulką, posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Całość dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam.
Papryki dokładnie myję, kroję wzdłuż na dwie połowy, usuwam pestki. Każdą połówkę dokładnie wypełniam farszem. Papryki układam w naczyniu żaroodpornym, lub na blaszce, całość polewam bulionem.
Warzywa zapiekam w temp. 200 stopni, ok. 20 min, po tym czasie na papryki daję plasterki mozzarelli i zapiekam jeszcze 5 min. Smacznego 🙂

IMG_4070

Powiązane posty

31 komentarzy

Kasia 18 sierpnia 2014 - 11:03

Takie dania mogłabym jeść codziennie 🙂

Odpowiedź
Lena 18 sierpnia 2014 - 11:49

Świetna odmiana, zawsze robię po prostu z mięsem mielonym. Super przepis 🙂

Odpowiedź
Marek Masalski 18 sierpnia 2014 - 11:52

Ja bym chyba wykorzystał paprykę czerwoną. Wydaje mi się że lepiej kontrastuje z białym ryżem;)

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2014 - 13:00

Masz rację, do zdjęć zdecydowanie czerwona, ale u mnie ostatnio nie łatwo kupić ładną czerwoną paprykę 🙂

Odpowiedź
beti 18 sierpnia 2014 - 12:41

Pyszności :)) Uwielbiam takie dania 🙂

Odpowiedź
Marzena 18 sierpnia 2014 - 18:05

Ale super ją nadziałaś. Same pyszne smaki. Zjadłabym taką 🙂 muszę zrobić bo narobiłaś mi smaka na papryczkę 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2014 - 20:05

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
Karolina Krysztofiak 18 sierpnia 2014 - 18:09

Szukam przepisów obiadowych przepisów, a ten wygląda znakomicie. Idealnie wpisuje się w moje ostatnie smakowe klimaty! Super!

Ściskam!
Karolina z Żyj Kochaj Twórz

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 18 sierpnia 2014 - 20:42

Lubię wszelkie faszerowane warzywa. Świetnie smakują i doskonale prezentują się na talerzu. To również miła odmiana od tradycyjnego obiadu czy kolacji.

Odpowiedź
Gaja 18 sierpnia 2014 - 21:02

Kiedy jechaliśmy do swojego hotelu w Zawierciu, po drodze mijaliśmy święto papryki, a przy drodze mnóstwo ludzi sprzedawało paprykę workami. Wracając kupimy sobie taki worek, będzie jak znalazł do przepisu. Bardzo mi papryka smakuje, nawet surówki z niej chętnie jadam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 sierpnia 2014 - 21:20

Chętnie bym zobaczyła takie paprykowe targi. Pozdrawiam Gaja 🙂

Odpowiedź
Ania 18 sierpnia 2014 - 21:41

nadziana papryka to w sezonie letnim obiad pierwsza klasa!:)

Odpowiedź
Marcelina 18 sierpnia 2014 - 22:43

Uwielbiam takie papryki! Nadziewać je można praktycznie wszystkim 🙂 Jeszcze jak są takie z ogródka to już niebo w gębie 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 18 sierpnia 2014 - 23:49

Ja dzisiaj paprykę dorzuciłam do zupy, ale muszę pomyśleć o jakiejś faszerowanej.

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 sierpnia 2014 - 10:06

Mniami, pyszności <3

Odpowiedź
ewarub 19 sierpnia 2014 - 12:30

Musi być smacznie! Lubię takie dania, ale nie lubię gotować, niestety ;-(

Będę zaglądać – liczę na inspiracje i proste przepisy 🙂

Odpowiedź
napiecyku 19 sierpnia 2014 - 14:36

Witam na blogu. Zapraszam 🙂

Odpowiedź
Olka 19 sierpnia 2014 - 13:27

PYSZNA 🙂 bardzo lubię…. i to prawda, że teraz jest najlepsza.
A na zimę to mam w planach ciekawą paprykową marynatę….
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 19 sierpnia 2014 - 14:40

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Chętnie spróbowałabym kawałeczek 🙂

Odpowiedź
Beata 19 sierpnia 2014 - 16:14

Musze wyprobowac. Ach jak zapachnialo poludniem. A wiesz moje dzieci uwielbiaja papryke, ale tylko surowa i tylko czerwona. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 19 sierpnia 2014 - 20:11

Pozdrawiam Beatka 🙂

Odpowiedź
Beata 19 sierpnia 2014 - 16:17

Smakowicie sie zapowiada. Jak ktos przede mna zauwazyl z czerwoną papryką danie wypadło bardziej kolorowo. Ale mi i tak już cieknie na nie slinka. Poki co robie leczo (uswiadoiłas mi, że to tak sie nazywa), bo strasznie wygodne w przygotowaniu i w obsludze. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 19 sierpnia 2014 - 20:10

Dziękuję Beatka, również lubię leczo…szybki i smaczny obiad 🙂

Odpowiedź
Agata 19 sierpnia 2014 - 17:35

˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”˜
    ◕◕═════♣♣═════◕◕
       WITAM SERDECZNIE
        ˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”˜

Poczuj dotyk uśmiechu
I miej piękny dzień,
Idź w ten dzień bez pośpiechu
Podejmując jego grę.
Życzę.
Na niebie i w sercu słońca,
a na twarzy
uśmiechu bez końcaڿڰۣ◕

______ ███▓▒░
____████_██▓▒░
__██████__██▓▒░
_██___█__█_██▓▒░
█____█__█_██▓▒░
____█__█___█▓▒░
___██_██__█▓▒░
___██_██_█▓▒░
___██_███▓▒░
___██_██_███▓▒░
___██_██___███▓▒░
___█__██_____██▓▒░
______█______██▓▒░
__████_____███▓▒░
_█__████████▓▒░
█_____████ U Z I A C Z E K:♥

ڰۣڿ♥ڰۣ-POZDRAWIAM CIEPLUTKO:)

Odpowiedź
napiecyku 19 sierpnia 2014 - 20:03

Dziękuję Agatko za piękne życzenia 🙂

Odpowiedź
Pati 19 sierpnia 2014 - 19:19

Pysznie i lekko zarazem. Dla mnie doskonale!

Odpowiedź
AZgotuj 20 sierpnia 2014 - 20:40

Cudowne obiadowe danie 🙂 aaaa i kolacja też może być pyszna:)

Odpowiedź
Magda C. 21 sierpnia 2014 - 20:11

Jaki fajny pomysł! Lekko i ze smakiem, mniam! 🙂

Odpowiedź
lutka40 22 sierpnia 2014 - 20:40

smakowicie wygląda !

Odpowiedź
Marzena 29 sierpnia 2014 - 17:19

Smakowity przepis, uwielbiam faszerowane warzywa, właśnie jestem w posiadaniu papryki i piersi z kurczaka, czekają na swoją kolejkę… Pozdrawiam:-)

Odpowiedź
napiecyku 29 sierpnia 2014 - 17:23

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz