Do tego wypieku wykorzystałam stary przepis na szybkie ciasto jogurtowe. Jogurt zastąpiłam maślanką, a olej rozpuszczonym masłem. Proste i smaczne ciasto na małą blaszkę, idealne na poczęstunek dla gości. U nas, jeszcze ciepłe do połowy zostało zjedzone. Śliwki, które dodałam wypełniły ciasto wspaniałym aromatem, można je zastąpić innymi owocami, lub po prostu kruszonką. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 2 szkl przesianej mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 2 jajka w temp. pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 szkl maślanki ( niepełna )
- 200 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 śliwek bez pestek, pokrojonych na 4 części
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam na gęsty krem. Dodaję stopniowo maślankę i masło, całość delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie mieszam tylko do połączenia.
Blaszkę o wym. 27 x 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładam ciasto, na ciasto równomiernie wykładam śliwki, skórką do ciasta. Patyczkiem do szaszłyków, delikatnie wciskam śliwki w ciasto. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę 40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂
33 komentarze
Aż mi pachnie! Bardzo apetyczne 🙂
Bardzo lubię ten przepis na ciasto. Zawsze wychodzi pyszne 🙂
Pyszne ciasto 🙂 U mnie też ze śliwkami 🙂
Zdrowy przepis bo na maślance.Uwielbiam ciasta.Pozdrawiam życząc miłego piątku.
Dziękuję i nawzajem 🙂
Do kawy o tej porze idealne…
Ze śliwkami ciasta zawsze smakują wspaniale 🙂
Mniami, wspaniałości <3 Uwielbiam takie ciasta, zajrzyj do mnie u mnie też ze śliwkami, ale kruche 😉
Bardzo łatwy – coś dla mnie!
Lubię łatwe przepisy. Wygląda pięknie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Jakie pyszne ciasto 🙂 zapisuje sobie przepis 🙂 rewelacja 🙂
Oj, jakie apetyczne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Oj mniamciu, pycha 🙂
Ale pychotka. Ja zdecydowanie stawiam na sliwki. Kruszonka w ich miejsce – to nie to samo. Pozdrawiam serdecznie Beata
Jak zawsze u Ciebie takie przysmaki. Ach az u mnie zapachnialo ciastem ze sliwkami. Pozdrawiam Beata
Wygląda smakowicie :>
Uwielbiam wypieki na maślance, sama robię podobne, a takim kawałkiem ze śliwką chętnie bym się poczęstowała 🙂
ciasta na maślance mają wspaniałą strukturę, bardzo lubię 🙂
w tygodniu robiłam bardzo podobne i też ze śliwkami – pychota 🙂
A dlaczego ciasto na maślance tak znakomicie wyrasta? To właśnie ta niewinna maślanka bardzo pobudza proszek do działania. Piękne ciacho 🙂
a mówią, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta… ale chyba też bym nie wytrzymała!:)
Tak, odczułam skutki własnego łakomstwa, ale wniosków nie wyciągam 🙂
Ciasta na maślance zawsze się udają. Świetny pomysł na dodanie śliwek. Bardzo puszyste, wyrośnięte… i taki cudny kolor 🙂
Cudowne ,pozdrawiam .
No a ja znowu na diecie, więc na Twoje piękne ciasta się ślinię podwójnie… 🙂
i jak tu być na diecie gdy taki pyszności pokazują 😛
Ciasta na kefirze, maślance czy jogurcie wychodzą wspaniale.
Twoje wygląda jak z najlepszego czasopisma.
Pozdrawiam.
Witam na blogu, dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam 🙂
Witam na blogu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Idealne domowe ciacho! 🙂
Wygląda obłędnie!
oj zjadłabym takie pyszne ciacho 🙂
Pyszności! Uwielbiam ciasta ze śliwkami 🙂
Pysznie wygląda to ciasto, mniam 🙂