Moje foldery ze zdjęciami pękają w szwach, robiąc comiesięczne porządki często znajduję zdjęcie, o którym przez nieuwagę zapomniałam.Tym razem znajduję zdjęcie z przepisu na ciasto kruche z budyniem i owocami. To ciasto piekłam w lipcu na jakaś ogródkową imprezę, jest to jeden z lepszych kruchych wypieków, pod warunkiem, że lubicie budyń. Tutaj sprawdzą się śliwki, brzoskwinie, rabarbar. Jeżeli daję bardzo soczyste owoce jagodowe np. truskawki, borówki dolną część ciasta podpiekam ok. 15 min, następnie posypuję bułką tartą i dopiero wtedy daję owoce. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 460 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 450 g twardszych brzoskwiń obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 l. mleka
- 3 budynie waniliowe z cukrem
-
Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia daję do miseczki, dodaJę masło pokrojone na kawałki, śmietanę, jajko i żółtka. Całość szybko wyrabiam na gładką masę. Ciasto dzielę na dwie części, jedną mniejszą owijam folią spożywczą i daję do zamrażarki. Drugą większą daję do lodówki.
-
Na mleku gotuję budyń wg. przepisu na opakowaniu. Gotowy odstawiam. Na garnku rozciągam folię spożywczą.
-
Blaszkę o wym. 24 x 34 cm. wykładam papierem do pieczenia. Dno foremki wylepiam większą połową ciasta, ciasto nakłuwam widelcem. Na ciasto daję kawałki brzoskwiń, wykładam budyń, na budyń ścieram drugą połowę ciasta. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę i kroję na porcje. Smacznego 🙂
23 komentarze
Wygląda pysznie 🙂
Smakowicie wygląda 🙂 Mi jakoś budyń dziwnie stwardniał w kruchym cieście, muszę zrobić kolejne, lepsze podejście 🙂
Mniam, lubię takie ciasta, na jednym kawałku bym nie poprzestała 🙂
znam ten stan, latanie z aparatem, a potem oglądanie zapomnianych zdjęć:) ciasto z budyniem bardzo lubię, a budyń w cieście chyba nawet bardziej, niż sam:)
Rewelacja :>
Bardzo lubię takie ciasta, więcej podobnych przepisów poproszę 🙂
U Ciebie zawsze można coś wypatrzeć serdeczności
Bardzo lubię takie ciasta 🙂 są bardzo smakowite. Myślę, że budyń i owoce w cieście to dodatki idealne 🙂
Dziękuję Marzenka 🙂
pyszny placek 🙂 też stosuję patent z bułką tartą:)
Świetny przepis – lubię takie ciasta. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Pyszne letnie ciasto z owocami.
Ależ ono wygląda – wspaniałe po prostu! Oj, porywam kilka kawałków (nawet o tej porze :D)
Dawno nie piekłam ciasta z dodatkiem budyniu. A przecież piekłam kiedyś i tak bardzo mi smakowały. Twój wpis mi to uświadomił. A Twoje ciasto tak pysznie wygląda i tak pięknie, że …ślinka leci 🙂
Jak dla mnie ciasto idealne – uwielbiam kruche ciasto, budyń i brzoskwinie:) na pewno wypróbuję:)
Bardzo lubię taki ciasto, kruche i z budyniem – pycha!
zachwyciło mnie!
Pychotka. Ja tez juz nie wiem, gdzie upychac zdjecia. Pozdrawiam Beata
Natchnelas mnie porzadkami w zdjeciach. Gosiu, przy okazji miałabym do Ciebie malutką prosbę: organizuję na blogu małe linkowe party: każdy może pod nim podlinkowac swoj dowolny wpis z lipca. Nie miałabys ochotę się przyłączyc. Proszę i pozdrawiam serdecznie Beata
Dobrze Beatka zajrzę do Ciebie 🙂
Wspaniale sie prezentuje 🙂
Ostatnio pisałam o kruchym cieście z jabłkami bo uwielbiam tego typu wypieki więc i Twojego przepisu chętnie spróbuję 🙂
Pozdrawiam!
Wygląda bajecznie !