Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj prosta szarlotka, ciasto w całości z mąki krupczatki, która wg, mnie jest najlepsza do wypieku kruchych ciast. Wzbogaciłam ją o orzechy włoskie, dzięki nim ciasto bardzo zyskuje na smaku. Jabłka w połowie starłam i w połowie pokroiłam w kostkę. Kto unika cukru, może zupełnie z niego zrezygnować, słodki gatunek jabłek lekko dosłodzi szarlotkę. Polecam…kruche ciasto, jabłka i orzechy, to pyszne połączenie smaków 🙂

IMG_1891

Składniki
  • 500 g krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich pociętych na kawałki i lekko uprażonych na patelni
  • 2 jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka u mnie agrestowa

Do miseczki daję mąkę, zimne masło, sól, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Składniki szybko łączę, ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i mniejszą. Każdą owijam folią spożywczą i daję do zamrażarki na 30 min.

Jeżeli starte jabłka są bardzo soczyste, wyciskam z nich nadmiar soku. Na maśle lekko przesmażam jabłka starte i pokrojone w kostkę, na koniec dodaję galaretkę. Całość smażę, kiedy galaretka się rozpuści, odstawiam.

Blaszkę o wym. 25×30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno ścieram większą część kruchego ciasta, boki lekko unoszę do góry. Na ciasto równomiernie daję orzechy, jabłka i ścieram pozostałą część ciasta. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 min. w temp.180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂

IMG_1988

IMG_1883

Powiązane posty

25 komentarzy

Magda C. 4 lipca 2014 - 12:22

Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów, pycha!

Odpowiedź
Byłem tu. Tony Halik. 4 lipca 2014 - 13:04

Uwielbiam szarlotkę, a ta wygląda bardzo smakowicie.
Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z krupczatki 🙂

Odpowiedź
napiecyku 4 lipca 2014 - 13:40

Dziękuję Asia 🙂

Odpowiedź
Marek Masalski 4 lipca 2014 - 15:39

Nie jestem wielkim fanem ciast, ale szarlotka całkiem mi smakuje. Może w końcu upiekę swoje pierwsze ciasto 😉

Odpowiedź
napiecyku 4 lipca 2014 - 15:52

Spróbuj, na pewno się uda 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 4 lipca 2014 - 16:30

szarlotka, jedno z najlepszych ciast!:) a w połączeniu z orzechami musi smakować obłędnie!:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 4 lipca 2014 - 17:17

Z orzechami.. musiała być pyszna taka szarlotka : )

Odpowiedź
Ladylaura 4 lipca 2014 - 17:45

Ja tez wczoraj piekłam szarlotkę ,ale dałam krupczatkę i pszenną pół na pół ,super ,to zajadamy razem wirtualnie ,smacznego!.

Odpowiedź
napiecyku 4 lipca 2014 - 19:29

To zajadamy, smacznego 🙂

Odpowiedź
Olka 4 lipca 2014 - 17:53

Mmmm…. ale pyszna i z orzechami 🙂 poproszę kawałeczek 🙂 🙂

Odpowiedź
Maria 4 lipca 2014 - 17:58

Zjadłabym taką…

Odpowiedź
Agata 4 lipca 2014 - 21:38

Smacznie wygląda pychotka.Buziaki i miłego weekendu:)))

Odpowiedź
napiecyku 4 lipca 2014 - 21:45

Dziękuję Agatko 🙂

Odpowiedź
Karolina 5 lipca 2014 - 00:57

pysznie wygląda ! nie ma nic lepszego jak domowa szarlotka 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 5 lipca 2014 - 16:06

Wow, genialnie wygląda! Porywam kawałek 😉

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 5 lipca 2014 - 20:25

Wygląda znakomicie i aż mi żal, że nic nie upiekłam. Ale wieczny brak czasu….może jutro 🙂

Odpowiedź
napiecyku 5 lipca 2014 - 20:44

U mnie również ostatnio krucho z czasem 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 6 lipca 2014 - 22:40

Ale pięknie się prezentuje i na pewno wspaniale smakuje 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 7 lipca 2014 - 00:55

No po prostu wspaniała! 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 8 lipca 2014 - 09:41

Tak smakowicie wygląda, ze wpadnę na kawałek 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 8 lipca 2014 - 12:26

Zapraszam Samanta, z Londynu to przecież tylko chwila samolotem 🙂

Odpowiedź
Karolina 8 lipca 2014 - 10:41

Super pomysł 🙂 Nigdy jeszcze nie jadłam szarlotki z orzechami, dlatego jak wrócę do domu to muszą ją koniecznie zrobić 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Ania 8 lipca 2014 - 12:03

ona ma w sobie wszystko, co lubię 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 10 lipca 2014 - 22:04

musi być mega aromatyczna 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 14 lipca 2014 - 22:17

Pysznie musiała smakować 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz