Dzisiaj prosta szarlotka, ciasto w całości z mąki krupczatki, która wg, mnie jest najlepsza do wypieku kruchych ciast. Wzbogaciłam ją o orzechy włoskie, dzięki nim ciasto bardzo zyskuje na smaku. Jabłka w połowie starłam i w połowie pokroiłam w kostkę. Kto unika cukru, może zupełnie z niego zrezygnować, słodki gatunek jabłek lekko dosłodzi szarlotkę. Polecam…kruche ciasto, jabłka i orzechy, to pyszne połączenie smaków 🙂
Składniki
- 500 g krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki orzechów włoskich pociętych na kawałki i lekko uprażonych na patelni
- 2 jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka u mnie agrestowa
Do miseczki daję mąkę, zimne masło, sól, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Składniki szybko łączę, ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i mniejszą. Każdą owijam folią spożywczą i daję do zamrażarki na 30 min.
Jeżeli starte jabłka są bardzo soczyste, wyciskam z nich nadmiar soku. Na maśle lekko przesmażam jabłka starte i pokrojone w kostkę, na koniec dodaję galaretkę. Całość smażę, kiedy galaretka się rozpuści, odstawiam.
Blaszkę o wym. 25×30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno ścieram większą część kruchego ciasta, boki lekko unoszę do góry. Na ciasto równomiernie daję orzechy, jabłka i ścieram pozostałą część ciasta. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 min. w temp.180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂
25 komentarzy
Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów, pycha!
Uwielbiam szarlotkę, a ta wygląda bardzo smakowicie.
Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z krupczatki 🙂
Dziękuję Asia 🙂
Nie jestem wielkim fanem ciast, ale szarlotka całkiem mi smakuje. Może w końcu upiekę swoje pierwsze ciasto 😉
Spróbuj, na pewno się uda 🙂
szarlotka, jedno z najlepszych ciast!:) a w połączeniu z orzechami musi smakować obłędnie!:)
Z orzechami.. musiała być pyszna taka szarlotka : )
Ja tez wczoraj piekłam szarlotkę ,ale dałam krupczatkę i pszenną pół na pół ,super ,to zajadamy razem wirtualnie ,smacznego!.
To zajadamy, smacznego 🙂
Mmmm…. ale pyszna i z orzechami 🙂 poproszę kawałeczek 🙂 🙂
Zjadłabym taką…
Smacznie wygląda pychotka.Buziaki i miłego weekendu:)))
Dziękuję Agatko 🙂
pysznie wygląda ! nie ma nic lepszego jak domowa szarlotka 🙂
Wow, genialnie wygląda! Porywam kawałek 😉
Wygląda znakomicie i aż mi żal, że nic nie upiekłam. Ale wieczny brak czasu….może jutro 🙂
U mnie również ostatnio krucho z czasem 🙂
Ale pięknie się prezentuje i na pewno wspaniale smakuje 🙂
No po prostu wspaniała! 🙂
Tak smakowicie wygląda, ze wpadnę na kawałek 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zapraszam Samanta, z Londynu to przecież tylko chwila samolotem 🙂
Super pomysł 🙂 Nigdy jeszcze nie jadłam szarlotki z orzechami, dlatego jak wrócę do domu to muszą ją koniecznie zrobić 🙂 Pozdrawiam
ona ma w sobie wszystko, co lubię 🙂
musi być mega aromatyczna 🙂
Pysznie musiała smakować 🙂