Por, to bardzo smaczne, nieco niedoceniane warzywo. Niedoceniane, ponieważ to warzywo z rodziny czosnkowatych, ma dość ostry, nie dla wszystkich przyjemny smak. Blanszowanie, duszenie, czy gotowanie pora zupełnie niweluje ostry smak i wydobywa jego łagodny i delikatny charakter. Do pora nie dodaję ziół i aromatycznych przypraw, ponieważ sam w sobie smakuje wybornie. Warzywo wspaniałe dla osób na diecie niskokalorycznej, posiada właściwości lecznicze i odtruwające.
Ja podałam podduszonego pora z razowym makaronem i sosem z mozzarelli. Sos można dowolnie rozrzedzać i zagęszczać, zmieniając proporcje mleka. Kto nie liczy kalorii, może ożywić potrawę kilkoma chrupiącymi skwarkami z dobrego, wędzonego boczku. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- paczka pełnoziarnistego spaghetti
- 2 duże pory ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 8 dkg. drobno pokrojonego i przetopionego boczku ( opcjonalnie )
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- Pory rozcinam wzdłuż, dokładnie myję i osuszam. Kroję w cienkie pół – krążki. Dwie łyżki odkładam do dekoracji.
- Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu i odcedzam.
- Na rozgrzanym oleju smażę pory, cały czas mieszając ok. 5 min. Dolewam wodę i duszę pod przykryciem do miękkości. Doprawiam do smaku.
Składniki na sos z mozzarelli
- 120 g sera mozzarella
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- sól do smaku
- szczypta suszonej bazylii lub trzy posiekane listki
Ser drobno kroję, dodaję do mleka, całość miksuję i doprawiam do smaku.
Do makaronu dodaję duszone pory i sos serowy. Każdą porcję dekoruję świeżo pokrojonym porem i przetopionym boczkiem. Smacznego : )
21 komentarzy
Fajny pomysł na wykorzystanie pora 🙂
Lubię pora, muszę wypróbować ten przepis i na pewno z boczkiem 🙂
Prosty pomysł, a takie połączenie smaków na pewno jest pyszne 🙂
Pomysł godny wypróbowania 🙂
Już dodałam przepis do zakładek – to moja “książka kucharska”. Lubię pora i chętnie dodaję go do potraw. Myślę, że kilka skwareczek też mi nie zaszkodzi 😉
Na pewno…kilka skwarek bardzo wzbogaca smakowo wiele potraw 🙂
Bardzo lubię pora 🙂 cielęcina z porem w sosie musztardowym to najlepsza jaką jadłam 🙂
Twój przepis do wypróbowania 🙂
Pozdrawiam 🙂
Lubię pora, ale nie wiedziałam, że ma właściwości odtruwające. Świetny przepis i świetna propozycja na obiad 🙂
U mnie por ma szerokie zastosowanie, ale nie dodawałam go makaronu. Ale widzę, że całkiem ciekawe danie Ci wyszło 🙂
Pysznie ,u mnie por często gości ,szczególnie na surowo w sałatkach.
uwielbiam pora, szczególnie jako dodatek do czegoś, mniaaaam! 🙂
Spagetti z porem? Ciekawa odmiana. Wygląda bardzo apetycznie, zapewne jest też trochę pikantne.
Ale fajny i kolorowy makaron 🙂 pyszności 🙂
to prawda por jest niedoceniany, a jest bardzo pyszny!:) akurat w mojej kuchni bardzo często gości 🙂
ależ to apetyczny widok!
Pyszności! Tak mało składników, a tak apetycznie wygląda. Muszę spróbować! 😉
Uwielbiam makaron z porem 🙂 ogólnie ja pora używam w kuchni bardzo często 😀
Mniam, uwielbiam takie spaghetti 😀
Makaron to ja zawsze (prawie) i wszędzie 🙂 Pyszności 🙂
Wygląda pięknie! Uwielbiam makarony, więc to przepis jak najbardziej dla mnie 🙂
Pysznie wygląda 🙂