Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Roladki z indyka z zielonym farszem

Roladki z indyka z zielonym farszem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Taka forma roladek przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych farszów. Roladki można modyfikować na inne sposoby, dodając farsz z różnych warzyw. Filet indyka, można śmiało zastąpić filetem kurczaka. Roladki można dusić pod przykryciem, lub zapiec w piekarniku. Jeżeli zdecydujecie się na duszenie, polecam prosty i szybki przepis na sos, który można zrobić na wywarze z mięsa. Roladki będą znakomite na letni obiad dla znajomych i rodziny 🙂

IMG_1283

 

Składniki

  • 6  większych kotletów z piersi indyka
  • 1/3 ugotowanego brokuła
  • 1 mała kalarepka starta na tarce
  • 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, żółtego sera
  •  2 łyżki przyprawy gyros
  •  2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Składniki na szybki sos

  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  1. Kotlety z indyka lekko rozbijam i nacieram czosnkiem, ziołami i przyprawami. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 30 min.
  2. Lekko ugotowanego brokuła dzielę na małe różyczki, dodaję kalarepkę i ser, całość mieszam.
  3. Na środek każdego kotleta daję farsz i zawijam roladki. Roladki obwiązuję nitką lub spinam wykałaczką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano. Następnie podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości ok. 20 min.
  4. Do wywaru z mięsa dodaję składniki na sos, mieszam i chwilę gotuję. Sos powinien lekko zgęstnieć. Z sosem można eksperymentować dodając np. zamiast musztardy chrzan. Smacznego 🙂

IMG_1283

 

 

 

Powiązane posty

23 komentarze

Natalia - Poezja Smaku 23 czerwca 2014 - 01:35

Wspaniała sprawa, roladki pięknie wyglądają i muszą być pyszne 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 23 czerwca 2014 - 09:27

wygląda i na pewno smakuje świetnie! ostatnio będąc u Rodziców, Mama zrobiła coś podobnego, tylko farsz składał się z innych składników. warzywa dodają lekkości i całość nie wydaje się ciężka:)

Odpowiedź
rucianka 23 czerwca 2014 - 11:14

Ale tu u Ciebie pysznie.
Aż pachnie ze zdjęć 🙂
Pozdrawiam
Anka

Odpowiedź
napiecyku 23 czerwca 2014 - 14:57

Witam na blogu, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 23 czerwca 2014 - 11:19

Świetny pomysł na farsz. Na pewno wypróbuję:)

Odpowiedź
JustInka 23 czerwca 2014 - 14:05

Uwielbiam takie nadziewane roladki!

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 23 czerwca 2014 - 14:32

Ale pysznie nadziałaś te roladki :))

Odpowiedź
Ladylaura 23 czerwca 2014 - 15:40

Bardzo zachęcające ,pycha.

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 23 czerwca 2014 - 19:31

Bardzo efektowne roladki. I jak zielone wcale nie znaczy zepsute 🙂

Odpowiedź
Ela 23 czerwca 2014 - 21:30

Uwielbiam roladki, z brokułem jeszcze nie jadłam. Apetyczny widok 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 23 czerwca 2014 - 21:32

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Kasia 23 czerwca 2014 - 22:20

Jestem oczarowana! Piękne roladki 🙂

Odpowiedź
magma 23 czerwca 2014 - 23:20

świetny pomysł 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 24 czerwca 2014 - 07:46

Brokuły, kalarepa, ser – pyszne nadzienie : )

Odpowiedź
Tatiana 24 czerwca 2014 - 10:22

Wyglądają pysznie, jednak dla początkującego chyba zbyt wymagające 😉

Odpowiedź
Królowa Karo 24 czerwca 2014 - 14:03

Ale mi narobiłaś smaka…

Odpowiedź
Gaja 24 czerwca 2014 - 14:28

Jestem mile zaskoczona, bo zwykle jak zielony farsz to wiadomo szpinak, a tu niespodzianka 🙂 Ja na pewno wybiorę filet z kurczaka, za którym przepadam, a za indykiem z kolei nie (a może po prostu nie odkryłam jeszcze zestawu przypraw, z którym nadawałby się do zjedzenia).

Odpowiedź
Magda C. 24 czerwca 2014 - 21:00

Jaki ciekawy farsz! Roladki wyglądają cudownie, mniam 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 24 czerwca 2014 - 21:33

ale cuda! aż się głodna zrobiłam 🙂

Odpowiedź
Olka 25 czerwca 2014 - 09:04

Bardzo efektownie wyglądają 🙂 i farsz inny niż zwykle ( szpinak i szpinak…)
Pozdrawiam <3

Odpowiedź
Karolina 25 czerwca 2014 - 09:13

Wygląda pysznie 🙂 super przepis, dodaje do ulubionych !:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 26 czerwca 2014 - 15:48

Wyglądają przepysznie! Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 26 czerwca 2014 - 22:04

Wyglądają tak apetycznie, że z przyjemnoscią porwałabym cały talerzyk. Jak zawsze pięknie podane 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz