Taka forma roladek przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych farszów. Roladki można modyfikować na inne sposoby, dodając farsz z różnych warzyw. Filet indyka, można śmiało zastąpić filetem kurczaka. Roladki można dusić pod przykryciem, lub zapiec w piekarniku. Jeżeli zdecydujecie się na duszenie, polecam prosty i szybki przepis na sos, który można zrobić na wywarze z mięsa. Roladki będą znakomite na letni obiad dla znajomych i rodziny 🙂
Składniki
- 6 większych kotletów z piersi indyka
- 1/3 ugotowanego brokuła
- 1 mała kalarepka starta na tarce
- 5 łyżek startego parmezanu lub innego twardego, żółtego sera
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Składniki na szybki sos
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Kotlety z indyka lekko rozbijam i nacieram czosnkiem, ziołami i przyprawami. Układam jeden na drugim i odstawiam do lodówki na 30 min.
- Lekko ugotowanego brokuła dzielę na małe różyczki, dodaję kalarepkę i ser, całość mieszam.
- Na środek każdego kotleta daję farsz i zawijam roladki. Roladki obwiązuję nitką lub spinam wykałaczką i obsmażam na gorącym oleju na rumiano. Następnie podlewam wodą i duszę pod przykryciem do miękkości ok. 20 min.
- Do wywaru z mięsa dodaję składniki na sos, mieszam i chwilę gotuję. Sos powinien lekko zgęstnieć. Z sosem można eksperymentować dodając np. zamiast musztardy chrzan. Smacznego 🙂
23 komentarze
Wspaniała sprawa, roladki pięknie wyglądają i muszą być pyszne 🙂
wygląda i na pewno smakuje świetnie! ostatnio będąc u Rodziców, Mama zrobiła coś podobnego, tylko farsz składał się z innych składników. warzywa dodają lekkości i całość nie wydaje się ciężka:)
Ale tu u Ciebie pysznie.
Aż pachnie ze zdjęć 🙂
Pozdrawiam
Anka
Witam na blogu, pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł na farsz. Na pewno wypróbuję:)
Uwielbiam takie nadziewane roladki!
Ale pysznie nadziałaś te roladki :))
Bardzo zachęcające ,pycha.
Bardzo efektowne roladki. I jak zielone wcale nie znaczy zepsute 🙂
Uwielbiam roladki, z brokułem jeszcze nie jadłam. Apetyczny widok 🙂
Pozdrawiam
Również pozdrawiam 🙂
Jestem oczarowana! Piękne roladki 🙂
świetny pomysł 🙂
Brokuły, kalarepa, ser – pyszne nadzienie : )
Wyglądają pysznie, jednak dla początkującego chyba zbyt wymagające 😉
Ale mi narobiłaś smaka…
Jestem mile zaskoczona, bo zwykle jak zielony farsz to wiadomo szpinak, a tu niespodzianka 🙂 Ja na pewno wybiorę filet z kurczaka, za którym przepadam, a za indykiem z kolei nie (a może po prostu nie odkryłam jeszcze zestawu przypraw, z którym nadawałby się do zjedzenia).
Jaki ciekawy farsz! Roladki wyglądają cudownie, mniam 🙂
ale cuda! aż się głodna zrobiłam 🙂
Bardzo efektownie wyglądają 🙂 i farsz inny niż zwykle ( szpinak i szpinak…)
Pozdrawiam <3
Wygląda pysznie 🙂 super przepis, dodaje do ulubionych !:)
Wyglądają przepysznie! Chętnie bym spróbowała kawałeczek 🙂
Wyglądają tak apetycznie, że z przyjemnoscią porwałabym cały talerzyk. Jak zawsze pięknie podane 🙂