Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Pyszne ciasteczka krucho-drożdżowe

Pyszne ciasteczka krucho-drożdżowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przepis na te ciasteczka znalazłam w starej gazetce kulinarnej i od razu pomyślałam, że warto go wypróbować. Nie pomyliłam się…. ciasteczka wyszły delikatne, kruche i wyjątkowo smaczne. Samo ciasto robi się dość nietypowo i bardzo szybko. Do ciasteczek dodałam konfiturę z czarnej porzeczki, zamiast tego można dodać świeżą porzeczkę lub borówkę. Brzegi ciasteczek należy bardzo dokładnie sklejać, ponieważ podczas pieczenia lekko rosną i mogą się rozkleić, ale nie ma to wpływu na ich smak. Z tego ciasta można również zrobić rogaliki z marmoladą lub powidłami. Bardzo polecam 🙂

IMG_1634

Składniki
  • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół małego słoiczka konfitury
Przesianą mąkę siekam z zimnym masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, mleko, cukier waniliowy i sól. Składniki mieszam nożem, szybko wyrabiam ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 min.
Ciasto rozciągam wałkiem na placek o grubości 4-5 mm. Wycinam szklanką krążki, na środek połowy placuszków daję łyżeczkę konfitury, przykrywam drugim krążkiem. Brzegi ciastek należy bardzo dokładnie zlepić, można widelcem wycisnąć karbowany wzór ( ja na każdym ciasteczku zrobiłam to dwukrotnie ) Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, można je posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekę ok 20 min w temp 180 stopni. Ciasteczka powinny lekko się zrumienić. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_1664

Powiązane posty

18 komentarzy

simply lifetime 27 czerwca 2014 - 11:36

idealne na leniwe śniadanie do kawy 🙂

Odpowiedź
Jola 27 czerwca 2014 - 11:49

Podobaja mi sie bardzo -super wygladaja!
Pozdrawiam!

Odpowiedź
Ladylaura 27 czerwca 2014 - 12:52

Fajny kształt i nadziać można owocami z konfiturą oczywiście.

Odpowiedź
Magda C. 27 czerwca 2014 - 13:21

Urocze Ci wyszły 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 27 czerwca 2014 - 17:45

wyglądają pysznie! 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 27 czerwca 2014 - 19:21

one muszą być świetnie! 🙂 jak te smaki z dzieciństwa <3

Odpowiedź
napiecyku 27 czerwca 2014 - 19:27

Tak Karolina, jedne z lepszych smaków dzieciństwa 🙂

Odpowiedź
Karolina 27 czerwca 2014 - 23:14

Wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedź
marcela 28 czerwca 2014 - 12:19

mmmm…. jakie perfekcyjne!

Odpowiedź
czarodziejka smaków 28 czerwca 2014 - 14:22

bardzo fajne te ciasteczka, podoba mi się ich struktura po przekrojeniu 🙂

Odpowiedź
Agata 28 czerwca 2014 - 14:26

__(░(¯`:´¯)░)DZIEŃ DOBRY
_(░(¯ `•.|/.•´¯)░)
(░(¯ `•.(█).•´¯)░░(¯`:´¯)░)
_(░(_.•´/|`•._)(¯ `•.|/.•´¯)░)
____(░(_.:._).░(¯ `•.(█).•´¯)░)
__(░(¯`:´¯)░░(_.•´/|`•._)░)
(░(¯ `•.|/.•´¯)░░(_.:._)░)
(░(¯ `•.(█).•´¯)░..
(░(_.•´/|`•._)░
___(░(_.:._)„ _
♥ ¯~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~
♥_(.•´♥…ŻYCZĘ
`*.*´¨)♥.WSPANIAŁEGO
¸.•)´♥. POGODNEGO
.•´♥.. DNIA
¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 28 czerwca 2014 - 20:09

U mnie dziś bez pieczenia, zrobiłam wariacje na 3 bit. I mimo że byłam pełna obaw efekt był zadowalający. Goście zjedli, wytarli pyszczki i pojechali. 🙂
Ciasteczka wyglądają jak pierożki, cudne. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 czerwca 2014 - 21:45

Dziękuję Ela :))

Odpowiedź
Gaja 28 czerwca 2014 - 20:25

To co powiedziałaś na wstępie sprawdziłam na własnej skórze. Kiedy gotuje się już jakiś czas, to wystarczy zerknąć na składniki i już wiadomo czy potrawa będzie nam smakowała 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 czerwca 2014 - 21:45

Pozdrawiam Gaja :))

Odpowiedź
Sylwia M 28 czerwca 2014 - 20:41

Już widać po nich, że jak się zacznie jeść to końca nie ma – to nie dla mnie mam słabą wolę słodyczową 🙂

Odpowiedź
napiecyku 28 czerwca 2014 - 21:44

Ja również mam słabą wolę, jeżeli mowa o słodyczach :))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 1 lipca 2014 - 12:03

Świetny przepis! Muszę go koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz