Miały być tradycyjne, ale zmieniłam koncepcje i są pyszne naleśniki z mąką razową i ziołami. Z podanej ilości zrobiłam osiem naleśników, w sam raz dla mojej trzyosobowej rodziny. Zestawienie smaków bardzo trafione i na pewno będę wracać do tego przepisu. Farsz to pikantny serek kremowy i szpinak lub warzywa z przesmażonym mięsem kurczaka i sosem czosnkowym 🙂
Składniki
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl jasnego piwa
- 1/2 szkl wody mineralnej
- 3 jaja
- garść posiekanego szczypiorku i rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- łyżka oleju
- gałka muszkatołowa na koniec łyżeczki
Wszystkie składniki dokładnie mieszam lub miksuję, ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiej śmietany. Odstawiam na 10 min, a następnie smażę z obu stron, na niewielkiej ilości tłuszczu. Smacznego 🙂
34 komentarze
takich jeszcze nie próbowałam! 🙂
Zapowiada sie przepysznie i zdrowo. Ja zostawiam ciasto na nalesniki na 1 godzine w temperaturze pokojowej przykryte sciereczka. Rzeczywiscie nalesniki sa wtedy smaczniejsze i nie wiem dokladnie co sie dzieje, ale skladniki razem dojrzewaja i pewnie staja sie lzej strawne. W kazdym badz razie cos dobrego sie dzieje. POzdrawiam Beata
Również pozdrawiam 🙂
Gosiu u Ciebie jak zawsze pychotka i do tego zdrowa. Pozdrawiam
Naleśniki mniam ,uwielbiam .
świetny pomysł na dodatki do naleśników, prosty pomysł i już kolacja gotowa:)
Dla mnie idealne danie! Zjadłabym wszystkie 8 sztuk!
Jeszcze nigdy nie jadłam naleśników z ziołami. To może być ciekawe doświadczenie 😉
Fajny przepis, smaczny widok aż chce się skubnąć 🙂 pozdrawiam
Również pozdrawiam 🙂
wspanialy pomysł:) wyglądaja naprawdę smakowicie:)
naleśniki ze szczypiorkiem już robiłam, ale z rozmarynem już nie- bardzo ciekawy przepis:)
O proszę, jaka pyszna propozycja naleśników 🙂
Mniam, uwielbiam takie naleśniki 😀
This is really interesting, You are a very skilled blogger.
I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent
post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!
Jak udostępnisz prawa autorskie to chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Nie wiem czy powinnam tu zaglądać Od samego patrzenia można utyć.
Dziękuję za miły komentarz 🙂 Pozdrawiam 🙂
uwielbiam naleśniki na słono! aż chyba dzisiaj zrobię, tak cudnie wyglądają 🙂
Coś pysznego i zdrowego!;)
Nigdy czegoś takiego nie robiłam, ale muszę wypróbować. Coś czuję, że je polubimy.
Świetny przepis – na pewno były bardzo smaczne. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Ojej, jakie smaki, aż chce się zaraz spróbować ! Bardzo ciekawa jestem jak smakują. To taka przekąska na mecze w TV zamiast piwka dla męża, może by się sprawdziła 🙂
Podejrzewam, że mąż jednak wybierze piwo 😉
Pysznie zdrowo i kolorowo. Te trzy leżące na talerzu to chyba czekają na mnie 🙂
Przepyszne, lekkie naleśniki z ziołami. Znakomity pomysł 🙂
mmmmm…. zdjęcia są PRZEPYSZNE!!!
Uwielbiam wszelkie naleśniki 🙂 to chyba jedno z moich ulubionych dań, przez to, że można je wykonać na wiele kombinacji 🙂 A takich naleśników z mąki razowej i piwa, to jeszcze nie jadłam, więc koniecznie do wypróbowania 🙂
Super naleśniki, wyglądają tak lekko. Piwo to świetny dodatek, ja tak robię jak zabraknie mi wody gazowanej
Smaczności *-*
Ale pyszne, zdrowe i piękne .. zdjęcia że aż chce się porwać jednego lub dwa 🙂
Ależ smakowicie wyglądają! Mniam 🙂
zjadłoby się, oj zjadło… 🙂
Wyglądają pysznie.. zjadłabym 🙂
Ale super naleśniki. Jestem ich wielką fanką a takiej wersji jeszcze nie robiłam. Dziękuje za inspirację 🙂