Home Dania i dodatkiObiady Pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz

Pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wędliny kupuję zwykle u małych, lokalnych producentów i w małych ilościach, ponieważ częściej sięgamy po sery i warzywa. Nic nie wyprowadza mnie z równowagi tak, jak szynka, z której zaraz po kupnie wycieka woda. Nigdy nie kupuję wędliny w supermarkecie pakowanej w folię…wolę jeść mało wędlin, ale lepszej jakości. Raz w miesiącu sama robię domową wędlinę, najczęściej pieczeń lub pasztet. Dzisiaj przygotowałam pieczeń z piersi indyka wg. Ewy Wachowicz. Piekłam ją w rękawie, ponieważ taka wg. mnie jest bardziej soczysta. Ta pieczeń pokrojona w grube plastry i podana z sosem będzie znakomita również do obiadu.

Polecam również pierś indyka z marynaty miodowo-musztardowej.

IMG_8154

 Składniki
  • połowa dużej piersi z indyka
  • łyżka soli, ja użyłam różową himalajską
  • garść ziół prowansalskich ( bazylia, cząber, szałwia, tymianek, rozmaryn, majeranek, mięta pieprzowa )
  • 4 ząbki czosnku zgniecione lub drobno pokrojone
  • olej
  • sznurek do związania
  • rękaw do pieczenia
Pierś indyka delikatnie nacinam, tak aby powstał płat mięsa. Przygotowuję tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię daję sól i zioła, przez chwilę prażę cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat. Odstawiam i dodaję czosnek, całość mieszam. Ziołową mieszanką nacieram mięso, zwijam w rulon i dokładnie przewiązuję sznurkiem. Mięso daję do lodówki na dwie godziny.
Mięso obsmażam z każdej strony na gorącym oleju, na złoty kolor. Przekładam do rękawa, końce rękawa dokładnie spinam. Piekę w temp. 200 stopni 1 godz. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Gotowe studzę lub kroję na plastry, podaję na gorąco. Smacznego : )
Moje uwagi : Ewa Wachowicz nie użyła do pieczenia rękawa, piekła w naczyniu żaroodpornym. Taką pieczeń trzeba polewać sosem co 15 min, aby ją zwilżać.

IMG_8094

Powiązane posty

25 komentarzy

Ania 12 maja 2014 - 18:36

taka wędlina to jest pierwsza klasa:) też staram się je robić w domu 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 12 maja 2014 - 19:55

Też wolę mniej i dobrą wędlinę ,choć tu to już całkiem trudno o taką ,muszę wrócić do domowych ,bo twoja super apetyczna.

Odpowiedź
napiecyku 12 maja 2014 - 22:26

Na pewno się nie zawiedziesz 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 12 maja 2014 - 21:28

rewelacyjnie wygląda, aż mam ochotę po taką sięgnąć przez monitor… 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 13 maja 2014 - 07:12

wygląda na bardzo duży, bardzo dobry i soczysty kawał mięsa 🙂
Z chęcią skorzystam z przepisu!

Odpowiedź
napiecyku 13 maja 2014 - 15:23

Dziekuję i pozdrawiam : )

Odpowiedź
Królowa Karo 13 maja 2014 - 09:11

Właśnie coś takiego ostatnio chodziło mi po głowie. A swoją drogą uwielbiam przepisy Ewy Wachowicz, bo zwykle są proste i bardzo smaczne. I za każdym razem wychodzą.

Odpowiedź
Beti 13 maja 2014 - 09:22

Super jest taka wędlinka 🙂 Często taką robimy :))

Odpowiedź
dżemdżus 13 maja 2014 - 12:36

Pysznie wygląda, a ja ostatnio jestem fanka wędlin wędzonych na grillu. Wychodzą idealnie, są soczyste i pyszne. Wypróbuję z przyjemnością tę wersję indora 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 13 maja 2014 - 13:23

Chyba muszę upiec takiego indyka. Super! 😛

Odpowiedź
Renata 13 maja 2014 - 13:24

Też bardzo często robię domowe wędliny i wiem że nie mają sobie równych:)
Twoja pieczeń wygląda przepysznie!! nić tylko sięgnąć i zajadać:)

Odpowiedź
aschaaa 13 maja 2014 - 13:37

ale mi narobilas smaka 🙂

Odpowiedź
Anita 13 maja 2014 - 15:36

Jeszcze nigdy nic nie robiłam EW, ale wygląda zachęcająco:)

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 13 maja 2014 - 20:11

Piękna sztuka mięsa. 🙂 Osobiście nie używam rękawa, wolę to robić w gęsiarce.

Odpowiedź
ozzie 14 maja 2014 - 20:22

A moje rękawy do pieczenia poniewieraja się w szufladzie…czas je wykorzystać. Pysznie!

Odpowiedź
Beata 14 maja 2014 - 22:41

W kuchni to chyba jest bardzo ważne by postawic na jakosc. Pamiętam jak w każdym odcinku takiego kulinarnego programu Szal w kuchni (nie wiem jak to nazywa się po polsku) Gordon Ramsey zawsze powtarza: tajemnicą dobrej kuchni są dobre jakosciowo i swieże produkty. Pozdrawiam Beata

Odpowiedź
napiecyku 14 maja 2014 - 22:42

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda C. 16 maja 2014 - 08:22

Bardzo fajna pieczeń do wypróbowania 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 maja 2014 - 19:41

Świetna propozycja 🙂

Odpowiedź
malezarcie.pl 11 stycznia 2015 - 11:40

WiTam,
Super pomysł z tym zwinieciem.mam swoje indyki i pieczone piersi wychodzą mi już uszami,ale Pani sposobem zwinelam w środek suszone morele i troszkę maselka i wyszło naprawde pyszne,pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 11 stycznia 2015 - 15:03

Witam na blogu, duszone roladki są pyszną odmianą od smażonych. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Lucy 9 grudnia 2019 - 13:48

Juz się marynuje 🙂
Tylko mam pytanie bo rozdzieliłam pierś z indyka na pół i mam dwie roladki po pół kilo. Ile piec, żeby nie przesuszyć?

Odpowiedź
napiecyku 9 grudnia 2019 - 14:42

W rękawie, nie powinno się wysuszyć, ale zmniejszyłabym czas pieczenia o 10 minut 🙂

Odpowiedź
Lucy 10 grudnia 2019 - 14:10

Bardzo dziękuję! Mięso wyszło wilgotne i aromatyczne. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 grudnia 2019 - 19:22

Cieszę się 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz