Ta przystawka będzie znakomitym dodatkiem do potraw, które znajdą się na Waszym świątecznym stole. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, a chcą podać coś smacznego i sycącego.
Składniki
- 4 duże plastry szynki
- 8 zielonych szparagów
- 4 małe jajka ugotowane na twardo i pokrojone w paski
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki chrzanu z żurawiną
- szczypiorek
Szparagi płuczę pod bieżącą wodą, odłamuję zdrewniałe końcówki ok.3 cm. Gotuję 6 min. w lekko osolonej wodzie (szparagi powinny być miękkie) odcedzam i odstawiam. Majonez mieszam z chrzanem i jogurtem. Na każdy plaster szynki daję po dwa szparagi, jajko i sos z majonezu, jogurtu i chrzanu. Całość zwijam w rulonik i obwiązuję szczypiorkiem. Przed podaniem schładzam w lodówce.
Moje uwagi: szparagi można zastąpić fasolką szparagową.
27 komentarzy
Doskonałe na przekąskę 🙂
z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy, a te u Ciebie w połączeniu z szynką i chrzanem wyglądają wyśmienicie 🙂
pozdrawiam!
Świetna przekąska na wielkanocny stół!
nigdy nie jadłam szparagów, obawiam się ich smaku 🙂 ale to, co przygotowałaś wygląda bardzo ciekawie 🙂
Jeżeli lubisz fasolkę szparagową, szparagi zasmakują Ci na pewno:))
Ooo szparagi! Uwielbiam, ten smak i dobry sos 🙂 Pyszności!
patrząc na to danie, zapachniało mi wielkanocą. ; )
Wspaniałe ,nie przepadam za szparagami ,ale z tego przepisu skorzystam.
Wyglądają bardzo smakowicie i nietypowo, chętnie bym kiedyś spróbowała takiego dania:)
Dziękuję Serdecznie:))
Przyrządzam podobną przystawkę z masą jajeczną z chrzanem zawiniętą w rulon szynki, ale widzę że tym razem dodam i szparagi, dzięki za pomysł 🙂
Ależ pięknie wyglądają. Kolory iście wiosenne i rzeczywiście doskonałe na świąteczny stół 🙂
wow! Ale efektownie, dla mnie bomba 🙂
Ja jestem za, i jeśli nie zdążę z nią na św na pewno robię zaraz po! 🙂
ja zawsze wybieram kakao 🙂
Jakie przepyszne! Aż sama się skuszę i popędze po szparagi!
Uwielbiam szparagi, zawsze z utęsknieniem na nie czekam! 🙂 Pyszna przystawka, na zbliżające się Święta idealna! 🙂
Nigdy nie miałam okazji jeść jeszcze szparagów, muszę w końcu spróbować 🙂
Pyszności! A jak ładnie i elegancko wygląda 🙂
O jak dawno nie byłam na piecyku: a tu tak przyjemnie i smacznie:)
nie przepadam za szparagami
niestety 😉
SWIETNE…..(robiłam kiedyś podobnie)…. smaczna i efektowna przystawka
Pozdrawiam…:))
Również Pozdrawiam:))
Nie mogę tak późno wchodzić na Twojego bloga, bo zaczyna mi burczeć w brzuchu, a kto to widział jeść o tej porze…
No właśnie, ja siedzę przed komputerem i wcinam orzechy:))
Ale fajny przepis. I do tego można przygotowac cos dobrego na szybko. No i jak zawsze podziwiam zdjęcia. Aż mi się zachciało popodjadac. Pozdrawiam Hardaska
Fajny pomysł na szparagi, na pewno wypróbuję 😉
uwielbiam szparagi, jak już sezon się kończy to kupuję białe w słoiku i też świetnie się komponują:)