Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Szparagi z szynką i chrzanem

Szparagi z szynką i chrzanem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ta przystawka będzie znakomitym dodatkiem do potraw, które znajdą się na Waszym świątecznym stole. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, a chcą podać coś smacznego i sycącego. 

IMG_4754

Składniki

  • 4 duże plastry szynki
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 małe jajka ugotowane na twardo i pokrojone w paski
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki chrzanu z żurawiną
  • szczypiorek

 

 

 

Szparagi płuczę pod bieżącą wodą, odłamuję zdrewniałe końcówki ok.3 cm. Gotuję 6 min. w lekko osolonej wodzie (szparagi powinny być miękkie) odcedzam i odstawiam. Majonez mieszam z chrzanem i jogurtem. Na każdy plaster szynki daję po dwa szparagi, jajko i sos z majonezu, jogurtu i chrzanu. Całość zwijam w rulonik i obwiązuję szczypiorkiem. Przed podaniem schładzam w lodówce.

Moje uwagi: szparagi można zastąpić fasolką szparagową.

IMG_4754

IMG_4670

Powiązane posty

27 komentarzy

domowacukierniaewy.blox.pl 24 marca 2014 - 05:48

Doskonałe na przekąskę 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 24 marca 2014 - 07:04

z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy, a te u Ciebie w połączeniu z szynką i chrzanem wyglądają wyśmienicie 🙂

pozdrawiam!

Odpowiedź
Pati 24 marca 2014 - 09:31

Świetna przekąska na wielkanocny stół!

Odpowiedź
simply lifetime 24 marca 2014 - 10:31

nigdy nie jadłam szparagów, obawiam się ich smaku 🙂 ale to, co przygotowałaś wygląda bardzo ciekawie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 24 marca 2014 - 10:37

Jeżeli lubisz fasolkę szparagową, szparagi zasmakują Ci na pewno:))

Odpowiedź
Magda C. 24 marca 2014 - 10:47

Ooo szparagi! Uwielbiam, ten smak i dobry sos 🙂 Pyszności!

Odpowiedź
antynomiczna 24 marca 2014 - 11:57

patrząc na to danie, zapachniało mi wielkanocą. ; )

Odpowiedź
Ladylaura 24 marca 2014 - 13:16

Wspaniałe ,nie przepadam za szparagami ,ale z tego przepisu skorzystam.

Odpowiedź
MariaTamara 24 marca 2014 - 17:27

Wyglądają bardzo smakowicie i nietypowo, chętnie bym kiedyś spróbowała takiego dania:)

Odpowiedź
napiecyku 24 marca 2014 - 17:40

Dziękuję Serdecznie:))

Odpowiedź
Sikunia 24 marca 2014 - 17:27

Przyrządzam podobną przystawkę z masą jajeczną z chrzanem zawiniętą w rulon szynki, ale widzę że tym razem dodam i szparagi, dzięki za pomysł 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 24 marca 2014 - 18:31

Ależ pięknie wyglądają. Kolory iście wiosenne i rzeczywiście doskonałe na świąteczny stół 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 24 marca 2014 - 18:55

wow! Ale efektownie, dla mnie bomba 🙂
Ja jestem za, i jeśli nie zdążę z nią na św na pewno robię zaraz po! 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 24 marca 2014 - 21:10

ja zawsze wybieram kakao 🙂

Odpowiedź
marcela 24 marca 2014 - 23:32

Jakie przepyszne! Aż sama się skuszę i popędze po szparagi!

Odpowiedź
Zakątek Smaku 25 marca 2014 - 09:43

Uwielbiam szparagi, zawsze z utęsknieniem na nie czekam! 🙂 Pyszna przystawka, na zbliżające się Święta idealna! 🙂

Odpowiedź
Niippi 25 marca 2014 - 09:46

Nigdy nie miałam okazji jeść jeszcze szparagów, muszę w końcu spróbować 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 25 marca 2014 - 11:07

Pyszności! A jak ładnie i elegancko wygląda 🙂

Odpowiedź
Anita 25 marca 2014 - 17:17

O jak dawno nie byłam na piecyku: a tu tak przyjemnie i smacznie:)

Odpowiedź
Asenata 25 marca 2014 - 20:48

nie przepadam za szparagami
niestety 😉

Odpowiedź
Olka 25 marca 2014 - 21:18

SWIETNE…..(robiłam kiedyś podobnie)…. smaczna i efektowna przystawka
Pozdrawiam…:))

Odpowiedź
napiecyku 25 marca 2014 - 21:20

Również Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Królowa Karo 25 marca 2014 - 22:49

Nie mogę tak późno wchodzić na Twojego bloga, bo zaczyna mi burczeć w brzuchu, a kto to widział jeść o tej porze…

Odpowiedź
napiecyku 25 marca 2014 - 23:13

No właśnie, ja siedzę przed komputerem i wcinam orzechy:))

Odpowiedź
hardaska 25 marca 2014 - 23:45

Ale fajny przepis. I do tego można przygotowac cos dobrego na szybko. No i jak zawsze podziwiam zdjęcia. Aż mi się zachciało popodjadac. Pozdrawiam Hardaska

Odpowiedź
wenus-lifestyle 31 marca 2014 - 15:48

Fajny pomysł na szparagi, na pewno wypróbuję 😉

Odpowiedź
Potravel 8 października 2015 - 10:53

uwielbiam szparagi, jak już sezon się kończy to kupuję białe w słoiku i też świetnie się komponują:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz