Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Lazania

Lazania

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Lazania to smaczna potrawa rodem z Włoch na bazie makaronu, mięsa i sosu pomidorowego. Ja sos do lazanii przygotowuję dzień wcześniej, ponieważ przygotowanie samej potrawy jest dość czasochłonne. Lekko podgotowane płatki  makaronu przekładam sosem pomidorowym z mięsem, sosem beszamelowym i serem.  Mięso wieprzowe z powodzeniem można zastąpić drobno pokrojonym mięsem drobiowym. Całość zapiekam w małej foremce ok..40min. Polecam to danie na nietuzinkowy, pożywny obiad:))

IMG_3142Składniki

  • 17 płatków makaronu do lazanii
  • 2 małe cebulki pokrojone w kostkę
  • 2 małe marchewki pokrojone w kostkę
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (u mnie z kartonika)
  • oliwa lub olej
  • sól i pieprz
  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku
  • sos beszamelowy
  • 20 dkg. twardego, startego sera żółtego

Sos beszamelowy

  • 45g masła (2 pełne łyżki)
  • 45g mąki (3 pełne łyżki)
  • 600ml mleka (ok.1 i 3/4 szklanki)
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i ulubione suszone zioła
  • sól i pieprz
  1. W rondlu rozpuszczam masło. Zdejmuję z ognia i dodaję mąkę. Mieszam energicznie do połączenia składników.
  2. Dodaję połowę mleka i ubijam, kiedy masa będzie gładka dodaję resztę mleka. Całość ponownie stawiam na ogień i chwilę gotuję, cały czas mieszając ubijaczką.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, dodaję gałkę i przyprawy. Sos gotowy.

 

  1. Na oliwie przesmażam cebulkę i marchewkę.
  2. Na osobnej patelni topię boczek, dodaję mięso mielone,  suszone zioła, całość duszę ok. 40min.
  3. Do mięsa dodaję przecier pomidorowy, oraz podsmażoną cebulkę z marchewką. Całość doprawiam do smaku i podgrzewam jeszcze 15min. Odstawiam.
  4. W większym garnku gotuję wodę z trzema łyżkami oleju. Do gotującej wody daję stopniowo po jednym listku makaronu i gotuję ok. 4min, uważając by makaron się nie posklejał. Podgotowany makaron przelewam zimną wodą.
  5. Małe naczynie do zapiekania  o wym.24×24 cm smaruję oliwą i stopniowo układam: warstwę makaronu (płatki mogą zachodzić jeden za drugi), sos pomidorowy z mięsem, sos beszamelowy, ser żółty i ponownie makaron, sos i ser. Wierzch lazanii smaruję odrobiną sosu beszamelowego i posypuję serem. Zapiekam ok. 40 min. Przed porcjowaniem dobrze jest odczekać parę minut, aż lazania nieco stężeje. Smacznego!!!

IMG_3113

Powiązane posty

29 komentarzy

Beti 18 lutego 2014 - 14:51

Długo już nie robiłam, a bardzo lubię 🙂 Narobiłaś mi smaka :))

Odpowiedź
AnnaA-G 18 lutego 2014 - 15:24

bardzo lubię:)

Odpowiedź
Sikunia 18 lutego 2014 - 15:35

Masz racje, jest to czasochłonne danie,więc zawsze robię większą ilość by wystarczyło na dwa obiady i właśnie dnia następnego mnie smakuje najlepiej 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 lutego 2014 - 15:52

Tak…sos pomidorowy bardziej smakuje na następny dzień. Myślę, że można go przechowywać nawet dwa dni:))

Odpowiedź
moja pasja smaku 18 lutego 2014 - 17:29

Jaka smakowita <3

Odpowiedź
Ladylaura 18 lutego 2014 - 18:58

Kuszące fotki ,mniam.

Odpowiedź
misskitin 18 lutego 2014 - 21:27

Uwielbiam lazanię ! W ogóle jestem wielką miłośniczką zapiekanek z mięsem mielonym i sosem pomidirowym 🙂
Dziękuje za odwiedziny 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 lutego 2014 - 22:09

Również pozdrawiam:))

Odpowiedź
www.gotowaniewparze.blogspot.com 18 lutego 2014 - 21:35

Lazania….może nareszcie zabiorę się za przygotowanie tego pysznego dania 😉 Ta wygląda obłędnie !

Odpowiedź
Asia 18 lutego 2014 - 21:55

Ale się cieszę, ze zajrzałaś do mnie oglądać konika. Teraz ja mogę poczytać o pysznościach, zwłaszcza , ze ostatnio brakuje mi pomysłów. Chyba spróbuję zrobić lazanię, mój mąż uwielbia a nie pamiętam kiedy jedliśmy, chyba ze sto lat temu 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 18 lutego 2014 - 22:07

Również serdecznie pozdrawiam:))

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 19 lutego 2014 - 01:18

Aż się głodna zrobiłam!

Odpowiedź
Dzikowiec 19 lutego 2014 - 09:31

Jak ja dawno jej nie robiłam! Wygląda MEGA apetycznie!

Odpowiedź
tu-tusia 19 lutego 2014 - 10:04

Też jestem fanką lazanii 🙂 Ja najchętniej przygotowuję ją całą (bez pieczenia) dzień wcześniej. Nigdy nie obgotowuję makaronu – za dużo roboty, a złożona makaron i tak wypije beszamel podczas leżakowania nocą w lodówce lub podczas pieczenia – nie zdarzyło mi się jeszcze mieć twardych płatów 😉 Mniam 🙂

Odpowiedź
zakateksmaku 19 lutego 2014 - 12:00

To jeden z moich ulubionych obiadów! Twoje zdjęcia bardzo kuszą! Pycha!

Odpowiedź
Magda C. 19 lutego 2014 - 14:37

Wspaniale wygląda! Niedawno robiłam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 19 lutego 2014 - 15:35

Dziękuję i Pozdrawiam:))

Odpowiedź
eveline 19 lutego 2014 - 17:48

pyszności.. ;)) aż zgłodniałam 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 lutego 2014 - 17:56

Dawno nie jadłam lasagni, muszę sobie wreszcie zrobić 😛

Odpowiedź
Ela 19 lutego 2014 - 17:59

Dawno nie jadłam…muszę wypróbować Twój przepis. Piękne zdjęcia, od samego patrzenia poprawia się apatyt.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 19 lutego 2014 - 18:02

Wpraszam się na takie pyszne danie, tak Smacznie przygotowana. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
renia 19 lutego 2014 - 18:13

Nigdy sama jej nie robiłam:)))zawsze podjadam u przyjaciółki :)))może tym razem sama przygotuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

Odpowiedź
Back Taste 19 lutego 2014 - 19:38

Kocham lasagne:) Twoje palce lizać! Biorę dokładkę a, że kolacji nie jadłam od razu dwie.

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Salvador Dali 19 lutego 2014 - 20:37

bardzo dawno jej nie robiłam, już ze dwa lata! Ale za to baaaardzo, ale to baaardzo ją lubię, mm 🙂
Takie zapieczone spaghetti 😀

Odpowiedź
napiecyku 19 lutego 2014 - 21:11

Pozdrawiam Serdecznie:))

Odpowiedź
Daniela 19 lutego 2014 - 21:00

Bardzo lubię lazanię, choć sama jej nie robię, korzystam z usług córki. Twoja wygląda przepysznie, a przepis godny uwagi! Pozdrawiam!

Odpowiedź
Ania 19 lutego 2014 - 23:01

oj jak ja dawno nie robiłam lazanii, ale mi smaku narobiłaś!:)

Odpowiedź
dżemdżus 20 lutego 2014 - 12:11

O tak to coś za czym przepada cała moja rodzina. My jednak mamy przepis pochodzący z innej części Włoch, nie ma w nim sosu beszamelowego. Jednak każda postać tego dania jest pyszna i zasługuje na uwielbienie. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 20 lutego 2014 - 13:20

Każda lazania zasługuje na uwagę:))

Odpowiedź

Zostaw komentarz