Bardzo lekkie ciasto z mleczną pianką i biszkoptem. Nie każdy wie, że z mleczka zagęszczanego można szybko zrobić wspaniały dodatek do biszkoptu. Inną wersję tego ciasta publikowałam na początku mojego bloga (puszysta pianka otulona biszkoptem). Polecam to ciasto również na sylwestrowe przyjęcia:)
Składniki na biszkopt
- 4 jajka w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
- 5 łyżek oleju w temp. pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do rozpuszczenia cukru. Dodaję stopniowo olej, ubijam krótko. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, na papier wykładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę 10-14min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt daję na ściereczkę kuchenną papierem do góry, papier ściągam. Biszkopt zwijam w rulon razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.
Składniki na piankę
- 1/2 puszki mleczka skondensowanego niesłodzonego, mocno schłodzonego
- 1 galaretka
- 1/2 szklanki gorącej wody
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzam dając naczynie do zimnej wody. Schłodzone mleczko ubijam na pianę i dodaję galaretkę, mieszam.
Biszkopt rozwijam i od razu wykładam piankę. Zwijam roladę, przekładam do lodówki na dwie godziny. Smacznego!!!
34 komentarze
Bardzo smakowicie wygląda! Chętnie bym się poczęstowała 🙂 Pozdrawiam
Bardzo smakowicie wygląda! Chętnie bym się poczęstowała 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam:)
Nigdy nie robiłam jeszcze rolady biszkoptowej. Twoja wygląda na idealnie delikatną.
Nigdy nie robiłam jeszcze rolady biszkoptowej. Twoja wygląda na idealnie delikatną.
Chętnie wypróbuję ten przepis właśnie na Sylwestra. Wygląda bardzo dobrze i podejrzewam, że tak samo smakuje:)
Chętnie wypróbuję ten przepis właśnie na Sylwestra. Wygląda bardzo dobrze i podejrzewam, że tak samo smakuje:)
Ja nie znam kremu z mlekiem skondensowanym ,muszę wypróbować.
Bardzo fajna, lekka pianka, można wmieszać w nią drobne owoce:)
Ja nie znam kremu z mlekiem skondensowanym ,muszę wypróbować.
Bardzo fajna, lekka pianka, można wmieszać w nią drobne owoce:)
Dzięki za podpowiedz ,dobry pomysł.
tylko w wydaniu rolady siada mi biszkopt 😀
Cudowne nadzienie, zjadłabym z chęcią, jak nie kawałek to dwa ;D
Ja nie gardzę żadnym biszkoptem. Pozdrawiam:)
Ja nie gardzę żadnym biszkoptem. Pozdrawiam:)
Ale piękna ta rolada. Samymi oczami bym ją zjadła : )
Ale piękna ta rolada. Samymi oczami bym ją zjadła : )
Ciekawy przepis na krem muszę wypróbować 😀 Rolada wygląda bardzo smacznie!
Pozdrawiam:))
Ciekawy przepis na krem muszę wypróbować 😀 Rolada wygląda bardzo smacznie!
Pozdrawiam:))
Ale cudo! Marzę o kawałku takiej rolady:)
Ale cudo! Marzę o kawałku takiej rolady:)
Rolada wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję i pozdrawiam:)
Rolada wygląda obłędnie 🙂
świetna masa, na pewno ją wykorzystam 🙂
świetna masa, na pewno ją wykorzystam 🙂
Bardzo elegancko i przepysznie wygląda 😉
Dziękuję i pozdrawiam:)
Bardzo elegancko i przepysznie wygląda 😉
Dziękuję i pozdrawiam:)
Piękna! Idealna na stół w rodzinnym gronie 🙂
Piękna! Idealna na stół w rodzinnym gronie 🙂