Dzisiaj przepis na pizze, a raczej na ciasto. Pizza z tego przepisu zawsze się udaje. Ciasto na pizze nie ma większych wymagań, nie musi wyrastać w cieple. Kiedy robiłam zdjęcia ciasto rosło jak szalone, mimo że nie znajdowało się blisko źródła ciepła. Kiedy zmniejszymy ilość wody w przepisie i dodamy więcej oliwy, ciasto będzie nieco twardsze. Z podanej ilości powstaną dwie pizze o średnicy ok.32cm.
Jeżeli będziecie robili pizze na sylwestra, możecie przygotować ciasto nawet kilka godzin wcześniej, przełożyć do naoliwionej miseczki, przykryć folią spożywczą i dać do lodówki. Przed pieczeniem wyciągnąć, chwilę wyrabiać i uformować pizze. Gorąco Polecam:)
- 1 pełna szklanka letniej wody
- 500g mąki pszennej
- 4 dkg drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Do miseczki daję pół szklanki letniej wody, drożdże i cukier całość rozcieram i zostawiam w ciepłym miejscu na 8min. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaję resztę składników i zaczynam wyrabiać ciasto. Wyrabiam ok. 5min. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie, w razie potrzeby można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok.30min. Gotowe ciasto dzielę na dwie części, każdą rozciągam na papierze do pieczenia na kształt koła o śr. ok. 32cm. Ciasto powinno mieć grubość ok.3mm, brzegi zostawiam grubsze.
6 komentarzy
Uwielbiam domową pizzę. Pozdrawiam!
Dziekuję i pozdrawiam:)
Robię tak samo ,tyle,że z mniejszej ilości składników. Apetyczna pizza.
Domowa pizza najlepsza 🙂 Mam podobny przepis 😉
Oj uwielbiam taka domową pizzę :)) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Dziękuję i życzę szczęścia, oraz sukcesów w blogowaniu:)