Home Dania i dodatkiPrzetwory Konserwa domowa z łopatki wieprzowej

Konserwa domowa z łopatki wieprzowej

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Na zrobienie łopatki w słoiku namówiła mnie koleżanka, która hurtowo robi takie konserwy dla swoich synów mieszkających w akademikach. Konserwa naprawdę  jest smaczna, można ją długo przechowywać w lodówce jako zapasowy dodatek do chleba.

Zmielone mięso doprawiam solą peklową i czosnkiem, następnie zapełniam słoiczki i gotuję. Gorąco Polecam:)

IMG_5853

Składniki

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 15 g soli peklowej

Zmielone mięso dokładnie mieszam z czosnkiem i solą. Odstawiam do lodówki na 2 godziny, po tym czasie ponownie mieszam i napełniam słoiczki. Słoiczki powinny być czyste, wyparzone i suche.

Słoiczki przekładam do większego garnka, zalewam wodą do 3/4 wysokości i gotuję na małym ogniu dwie i pół do czterech godzin, w zależności od wielkości słoiczka.  Jeżeli słoiki są duże gotuję dwie godziny i na następny dzień ponownie dwie godziny. Słoiczek na zdjęciu o pojemności 400 ml gotowałam 2 i 1/2 godziny. Po przestudzeniu odstawiam do lodówki. Smacznego!!!

IMG_5886

Powiązane posty

9 komentarzy

basinepichcenie 23 października 2013 - 20:44

Rewelacja. Dziekuje za inspiracje. Bede robic w weekend. Ile ci wyszlo sloiczkow? I czy nie wychodzi za slonA?

Odpowiedź
jantar92 23 października 2013 - 20:53

Witam Basia!!! Dokładnie nie pamiętam, ponieważ robiłam ją trzy tygodnie wcześniej, ale myślę że około siedem półlitrowych słoiczków. Nie lubię zbyt słonych potraw i myślę, że taka proporcja jest dobra. Daj znać jak Ci poszło:)

Odpowiedź
Basia 24 października 2013 - 04:11

Ale ja nadal biedny żuczek bez maszynki do mięsa jestem… muszę coś wykombinować. Nie mam teraz kasy by kupić, ale wiem, że załatwię. Choć bym na razie miała pożyczyć od rodziców czy teściów hahah 🙂 Tak samo ten pasztet. Ja go muszę po prostu zrobić 🙂 Ja na początek zrobię tą konserwę z połowy porcji 🙂 Ale zrobię na pewno

Odpowiedź
jantar92 24 października 2013 - 07:34

Spróbuj zdobyć zwykłą ręczną maszynkę i zrób z połowy porcji:)

Odpowiedź
ladylaurabloq 24 października 2013 - 15:01

Super pomysł no i zdrowy ,ja też ,,bezmaszynkowa ,, ,ale chyba kupię.

Odpowiedź
jantar92 24 października 2013 - 15:20

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Basia 25 października 2013 - 04:15

No i wykombinowałam. Po prostu pożyczę sobie na razie maszynkę od babci. I tak teraz będzie przez 3 tygodnie w szpitalu. Więc jutro będę robić. Muszę jeszcze tylko słoiki zorganizować, bo nigdy nie zbieram, zawsze wyrzucam.
No i pasztet również obowiązkowo do wykorzystania idzie 🙂

Odpowiedź
jantar92 25 października 2013 - 07:27

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Basia 26 października 2013 - 08:12

Jakby ktoś był zainteresowany. To w realu teraz jest maszynka z Zelmera, przeceniona z 220zł na 149zł… w dodatku w 5 ratach 0% 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz