Home Dania i dodatkiPrzetwory Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Nikt nie przejdzie obojętnie obok pigwy, każdy jest ciekawy owoców, które kształtem przypominają gruszkę, ale są spokrewnione z jabłonią. Można je jeszcze spotkać na wioskach, gdzie z owoców wytwarzane są konfitury, galaretki, nalewki. Jabłonie i grusze uszlachetnia się często na podkładach z pigwy, by uczynić drzewa bardziej odporne. Jej owoce mają bardzo silny smak i nie nadają się do jedzenia na surowo, zawierają natomiast dużo witaminy C i już nasi przodkowie stosowali owoce pigwy na schorzenia układu trawiennego. Jeżeli macie dostęp do owoców polecam konfiturę, pyszną do herbaty, bułeczek lub drożdżowego ciasta:)

IMG_5590Składniki

1kg. obranych i wypestkowanych owoców pigwy, 5 szklanek cukru, sok z połowy cytryny

  • Czyste owoce obieram, usuwam gniazdka nasienne (nie wyrzucam) , kroję na kawałki, przekładam do miseczki i zalewam wrzątkiem. Trzymam w cieple 30min
  • Wyjmuję owoce łyżką cedzakową i ponownie wsadzam do naczynia z zimną wodą na 30min
  • Do ciepłej wody, w której blanszowały się owoce daję skórki, gniazdka nasienne i gotuję na małym ogniu 30min, cedzę przez gęste sito i do czystego wywaru daję cukier i mieszając gotuję syrop.
  • Wychłodzone owoce przekładam do gorącego syropu i trzymam 30 min.
  • Po tym czasie zaczynam smażyć konfitury, od momentu zagotowania 10min. Czynność tą powtarzam czterokrotnie, zawsze po ok.8 godz przerwy.
  • Przy ostatnim smażeniu dodaję sok z cytryny. Gorące przekładam do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcam. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego!!!

IMG_5572

Powiązane posty

6 komentarzy

Monika So 8 października 2013 - 19:39

uwielbiam herbatkę z pigwą:) taką zasypana cukrem w słoiku pycha! konfitury jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedź
jantar92 8 października 2013 - 19:43

Monika, pigwę zasypaną cukrem pasteryzujesz?

Odpowiedź
Emilia 26 października 2013 - 09:48

Gniazdka nasienne razem z pestkami trzeba gotować ?

Odpowiedź
jantar92 26 października 2013 - 10:31

Ja gotowałam całe gniazdka nasienne, ale pestek można się pozbyć. Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Emilia 26 października 2013 - 09:48

Gniazdka nasienne razem z pestkami trzeba gotować ?

Odpowiedź
jantar92 26 października 2013 - 10:46

Jedne źródła podają, że pestki pigwy są trujące, inne że nie. Polecam pozbyć się pestek dla tak zwanego świętego spokoju. Pozdrawiam:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz