To ciasto ma wyjątkowy smak. Biszkopt plus ciasto miodowe i krem waniliowy muszą smakować. Najbardziej smakuje na następny dzień, kiedy twarde placki miodowe namiękną od waniliowej masy.
Biszkopt i miodowe ciasto można upiec nawet trzy dni wcześniej, pozostanie tylko proste wykonanie masy i ułożenie wszystkiego w zgrabną całość. Gorąco polecam:)
Składniki na placki miodowe
- 45 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 15 dkg masła
- 2 łyżki śmietany
Masło, cukier i miód rozpuszczam podgrzewając na małym ogniu i odstawiam do przestudzenia. Po przestudzeniu łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą rozwałkowuję dając między dwa kawałki folii spożywczej, lub wylepiam blaszkę o wym. 23×33 cm. Placki piekę kolejno ok 10-15min w temp.190 stopni
Składniki na biszkopt
- 5 jaj w temp. pokojowej
- 15 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam delikatnie do połączenia. Piekę ok.30 min. w temp.180 stopni.
Składniki na masę budyniowo-waniliową
- 10 dkg cukru
- 1 laska wanilii rozcięta wzdłuż
- 1/2 litra mleka
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła podzielonego na małe kawałki
Połowę mleka podgrzewam z laską wanilii, drugą połowę mieszam z całą mąką. Mleko z mąką łączę z gorącym mlekiem i gotuję budyń. Laskę wanilii wyciągam. Ciepły budyń łączę z masłem. (zamiast gotować całą laskę wanilii, wystarczy dodać do mleka miąższ, a laskę pociąć na kilka kawałków, przełożyć do słoiczka i zasypać brązowym cukrem. Takim cukrem można słodzić kawę, będzie miała delikatny waniliowy aromat)
Na placek miodowy wykładam połowę masy, następnie kolejno daję biszkopt, masę i placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą czekoladową, w tym celu tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam z trzema łyżkami mleka. Smacznego!!!
11 komentarzy
oj takie ciasta to ja lubię , e tam co ja piszę 😉 uwielbiam 🙂
Pozdrawiam:)
taki przepis znajduje się zaraz na początku mojego starego zeszytu z przepisami-z czasów, kiedy jeszcze nie było internetu;) pyszny
To prawda, ja często piekłam ten placek w latach 90-tych. Pozdrawiam:)
Bardzo elegancko wygląda 🙂
Pozdrawiam:)
Cudowny ,zdjęcia mówią same za siebie,bardzo lubię!.
Dzięki:)
Pięknie wygląda to ciasto, naprawdę po królewsku;)
Pozdrawiam:)
To jedno z moich ulubionych ciast 🙂