Strucla, zawijaniec i rolada, to w zasadzie te same ciasta. W kuchni staropolskiej strucla drożdżowa z makiem była bardzo lubianym ciastem, podawano ją na Wigilię, weselach i innych ważnych uroczystościach. Ja robię struclę z kakao, lubimy ją na kolację czy śniadanie do kubka gorącego mleka. Tajników pieczenia drożdżowego ciasta nauczyła mnie mama w trudnych latach osiemdziesiątych, wtedy takie ciasto było prawdziwym rarytasem. Gorąco Polecam!!!
Składniki
- 500 g mąki pszennej przesianej
- 5 dkg drożdży
- szklanka letniego mleka
- 10 pełnych łyżek cukru
- 2 jajka i 1 żółtko
- 8 łyżek dobrego kakao
- 1/2 szklanki oleju w temp. pokojowej
- 100 g zmrożonego masła
Wykonanie
- W miseczce mieszam drożdże z letnim mlekiem i z dwoma łyżkami cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce na kilka minut.
- Kiedy drożdże się spienią dodaję szklankę mąki, jajko, żółtko, wszystko mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na kilka minut
- Kiedy zaczyn podrośnie daję resztę mąki i olej. Wyrabiam ciasto ok.8min, do czasu aż będzie elastyczne i gładkie.
- Ciasto zostawiam w miseczce, przykrytej lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce np. w pobliżu kaloryfera na ok.40min. Ciasto powinno podwoić objętość
- Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowuję ciasto na dwa kwadraty. Każdy równomiernie posypuję kakao, cukrem i zmrożonym masłem startym na tarle o dużych oczkach.
- Kwadraty zawijam w rolady i smaruję rozkłóconym jajkiem. Każdą przekładam do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i daję do nagrzanego piekarnika. W moim piekarniku piekę 30min. w temp.190 stopni. Smacznego!!!