Kto nie lubi orzechów laskowych?
Próbowaliście kiedyś biszkoptu z orzechami laskowymi ? Jeżeli nie musicie to nadrobić, ten biszkopt ma wyjątkowy, charakterystyczny, orzechowy smak. Nie ma potrzeby go nawilżać, ponieważ jest wilgotny sam w sobie. Dzisiaj z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Gorąco polecam !!!
Składniki na biszkopt
- 8 jajek w temp. pokojowej
- 1 szkl. cukru
- 8 pełnych łyżek mąki pszennej
- 20 dkg.orzechów laskowych mielonych
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam z cukrem na najniższych obrotach do czasu, aż piana stanie się puszysta i lśniąca. Dodaję stopniowo żółtka i znowu ubijam na sztywną pianę.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Dodaję orzechy i mieszam tylko do połączenia składników.
Masę przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm., wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Biszkopt daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok 45 min. w temp.180 stopni, do suchego patyczka Biszkopt studzę i dzielę na dwie części.
Jeżeli chcesz ubić białka, pamiętaj, by miseczka i widełki od miksera były suche i do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka.
Składniki na krem
- 200g. śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 250g. serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijam do czasu, aż zgęstnieje. Dodaję cukier, śmietan-fix i nadal ubijam. Na końcu daję serek mascarpone. Po dodaniu serka składniki mieszam krótko, tylko do połączenia. Krem gotowy.
Tort przełożyłam kremem i ozdobiłam czekoladą.( tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z trzema łyżkami mleka ). Tort przechowuję w lodówce. Smacznego!!!
4 komentarze
wygląda rewelacyjnie! uwielbiam takie rustykalne klimaty
Dziękuje!!!
Smaczny tort,piekłam kiedyś ciasto z orzechami laskowymi zamiast mąki ,ciekawy smak ,pozdrawiam.
Niesamowity blog ;-). Aczkolwiek nie można na niego za często wchodzić;bo zaraz człowiekowi chce się do kuchni schodzić coby życie sobie osłodzić ;-). Rewelacyjna formuła i świetne przepisy ;-).