Miękkie i wilgotne ciasto jogurtowe, które przygotujemy dosłownie w kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki dać do miseczki i wymieszać mikserem. Ciasto bardzo zyskuje na smaku, kiedy dodamy owoce, my najbardziej lubimy ze śliwkami, brzoskwiniami lub nektarynkami. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis lekko zmodyfikowany ze strony I Love Bake. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml. oleju
- 350 g jogurtu
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 4 nektarynki obrane i pokrojone w półplasterki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję resztę składników. Całość mieszam na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Im dłużej będziemy mieszać, tym cięższe będzie ciasto. Ciasto powinno być gęste.
Blaszkę o wymiarach 25 x 27 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę, na wierzchu układam owoce. Ciasto piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto powinno mocno się zrumienić. Gotowe zostawiam do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
24 komentarze
Ciasto wygląda przepysznie:)
Bardzo lubię takie ciasta jogurtowe! Pięknie się prezentuje 🙂
uwielbiam ciasta na jogurtach i maślankach, szybkie i bardzo pyszne:)
Bardzo lubię 🙂
Ciasto wygląda obłędnie! <3
Musiało być pyszne! 🙂
Piękne i z pewnością pyszne ciasto jogurtowe 🙂
A jak wyrosło 🙂
Aż ślinkę przłknęłam. Wspaniałe i kolor cudny:)
Też przepadam za świeżutkim ciastem jogurtowym 🙂 Na szczęście nie jest trudne.
Prosto i smacznie, biorę w ciemno 🙂
Boskie, uwielbiam ciasta jogurtowe, a z brzoskwiniami/nektarynkami to już w ogóle biorę w ciemno:)
lubię ciasto jogurtowe a to wygląda przepysznie:)
Często robię podobne. Fajne są takie przepisy gdzie nie trzeba wkładać za wiele pracy w przygotowanie ciasta, a wychodzi ono przepyszne! 🙂 Pozdrawiam
Ciekawie wygląda 🙂 Plus za to, że zawsze można dodawać inne owocki 😀
Niedawno jadłem ciasto jogurtowe, było pyszne. Twoje też na takie wygląda.
A ja nie pamiętam, czy jadłam tego typu ciasto…ale…to wygląda obłędnieeee!! 🙂 Pyszności!!!
Pychaaa!.
Prosty przepis i jaki świetny efekt końcowy 🙂 Przyglądam się zdjęciom Małgosiu, popijam kawę i marzy mi się kawałek takiego ciasta 🙂
Ciasto jogurtowe lubię i często robię, przepis niezmienny od lat, tylko owoce się zmieniają. Twoje wygląda bardzo słonecznie 🙂
Lata nie jadłam takiego ciasta. Bardzo bym chciała dostać chociaż kawałeczek…
Wygląda wręcz idealnie! :>
Wbijam z kawką z aeropressa
Można doznać oczopląsu -przeglądając tak kolorowe strony z przepisami -na Pani Blogu -Istny raj dla oczu -Czysta perfekcja-czysta poezja.
Dziękuję, właśnie z takich komentarzy czerpię siłę do blogowania. Pozdrawiam 🙂
Ciasta jogurtowe doskonałe z owocami. Znakomite z nektarynkami. Pozdrawiam serdecznie 🙂