Pizza po myśliwsku to mój wymysł. W książce “Sezon na grzyby” Renate i Fridhelma Volk znalazłam podobny przepis na podpłomyki z grzybami. Nie ma w tym przepisie sosu pomidorowego ani sera, ale oprócz tego bardzo przypomina pizzę. Jeżeli lubicie próbować nowych smaków, szczerze polecam:)
Składniki na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
W miseczce łączę drożdże i wodę z połową mąki. Zostawiam zaczyn w ciepłym miejscu na ok. 10 min. Kiedy podrośnie dodaję resztę mąki, sól, oliwę i wyrabiam ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne i gładkie, jeżeli będzie się kleić można dodać trochę mąki. Ponownie zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
Składniki na obłożenie
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 20 dkg grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku rozdrobnione
- 10 dkg szynki
- 10 dkg dobrego wędzonego boczku
- 200g gęstej śmietany
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
Na rozgrzaną oliwę daję cebulę, boczek, czosnek i szynkę, wszystko smażę ok.5min. Pod koniec dodaję grzyby, przyprawy i łączę całość ze śmietaną, wszystko chwilę podgrzewam. Odstawiam.
Z ciasta robię jeden okrągły placek, lub trzy mniejsze. Na placki daję sos. Piekę ok. 20 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Smacznego !!!