Proste roladki z piersi kurczaka zawiniętej w plasterek szynki lub boczku, podany z fasolką, to pomysł na nietuzinkowy i smaczny obiad. Roladki mogą być podane z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Pierwszy raz jadłam tą potrawę u mamy, kiedy spróbowałam…wiedziałam, że znajdzie zasłużone miejsce na blogu . Serdecznie Polecam:))
- trzy piersi z kurczaka umyte, oczyszczone z błonek i osuszone
- 10 plasterków wędzonego boczku (boczek kroję wzdłuż na cienkie plasterki), lub kilka przekrojonych na pół plasterków aromatycznej szynki
- 600g. fasolki szparagowej
- po pół łyżeczki tymianku i majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- sos beszamelowy lub serowy
- Piersi kurczaka kroję w poprzek na 3-4 części, w zależności od wielkości filetów. Przyprawiam solą i pieprzem.
- Każdy kawałek kurczaka owijam plasterkiem boczku i spinam wykałaczką.
- Fasolkę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku i majeranku ok.3min od zagotowania. Odcedzam i odstawiam.
- Na rozgrzany olej daję roladki i smażę obracając ok.10min.
- Na dno naczynia do zapiekania daję kolejno fasolkę, roladki i sos beszamelowy lub serowy. Całość zapiekam w mocno nagrzanym piekarniku ok.10min. (jeżeli nie macie czasu, ochoty robić sosu, można dodać śmietankę kremówkę z dodatkiem przypraw i gałki muszkatołowej). Smacznego!!!
17 komentarzy
pychotka!
Dziękuję serdecznie:))
Smaczne jednogarnkowe danie ,ale jaki świetny garnek:)
Ja dziś bez pomysłu ,co znajdę w kuchni to ugotuję ,pyszny obiad.
Uwielbiam fasolkę szparagową, a danie wygląda przepysznie 😉
Mmm… wygląda smakowicie 🙂
To zdecydowanie przepis dla mnie 😉
składniki bardzo mi odpowiadają, super danie. Kolorystycznie piękne na dodatek.
zawsze jak do ciebie wchodzę robię się głodna – tak smakowicie wszystko wygląda 😛
Przepis dla mnie mniam
Dziękuję, cieszę się, że rozbudzam apetyty:))
Dziękuję za odwiedziny u nas, a widzę że u Ciebie bardzo apetycznie,można jeść oczami…kto by pomyślał, że oprócz przyrządzenia świetnych dań można również i zrobić im świetne zdjęcia, pozdrawiam
Serdecznie Dziękuję:))
wyglądają obłędnie. robię często podobne danie, ale nigdy nie wygląda tak apetycznie:)
Danie wygląda przepysznie
Fasolkę bardzo lubię, a kurczaka wręcz kocham, więc to idealne połączenie dla mnie 🙂
Uwielbiam fasolkę, a kurczaka wręcz kocham, więc to połączenie idealne dla mnie 🙂
Pozdrawiam:))