Mięso z indyka lubię i cenię w mojej kuchni. Roladki robię w ten sam sposób w jaki moja mama robiła roladki wołowe, z dodatkiem boczku wędzonego, ogórka kiszonego i marchewki. W moim odczuciu te z mięsem indyka smakują dużo lepiej.Polecam!!!
Składniki
- 50-60dkg .piersi z indyka
- 10 dkg. boczku wędzonego
- pół papryki czerwonej
- kawałek marchewki
- jeden kiszony ogórek
- sól i pieprz
- pół szklanki mąki
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania
- Mięso kroimy w plastry, następnie delikatnie rozbijamy na grubość ok.0,5 cm. Solimy i pieprzymy.
- Na każdym plasterku kładziemy kawałek boczku, papryki, marchewki i ogórka.
- Każdy plaster zwijamy w rulonik, spinamy wykałaczką i obtaczamy w mące.
- Roladki obsmażamy w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, często obracając, następnie dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok.20min. Kiedy przestygną delikatnie wyjmujemy wykałaczki. Smacznego!!!