Kiedy myślę o zapiekanych jabłkach, na myśl nasuwa się podwieczorek na kolonii, czy w przedszkolu. Bardzo lubiłam zapiekane jabłka z sosem waniliowym lub z budyniem, zajadałam się nierzadko prosząc o repetę. Dzisiaj w myśl akcji Adoptuj Pszczołę przygotowałam jabłka zapiekane z sosem miodowym. Polecam ten nieco wyszukany ale smaczny i bardzo prosty deser:)
Składniki
- 2 jabłka
- filiżanka pokruszonych orzechów, migdałów i żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z dwoma łyżkami zimnej wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- Jabłka myję i specjalnym nożykiem usuwam gniazdka nasienne.
- Do małej miseczki daję żurawinę, orzechy, sok z cytryny, łyżkę brązowego cukru, cynamon i wszystko mieszam.
- Mieszanką wypełniam środek każdego jabłka.
- Jabłka daję do foremki i piekę w temperaturze 200 stopni ok.30min
- Podgrzewam sok jabłkowy i zagęszczam go mąką kukurydzianą, kiedy zgęstnieje odstawiam z ognia. Dodaję miód i dokładnie mieszam.
- Upieczone jabłka polewam gorącym sosem i od razu podaję. Smacznego!!!
4 komentarze
ten miodowy sos jest genialnyyyy!
Pozdrawiam:)
Pyszne takie jabłka 🙂 Smaki dzieciństwa 🙂
Pozdrawiam:)