Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Ryby to nie tylko smaczny zamiennik za inne gatunki mięs, ale również bardzo korzystne dla naszego zdrowia źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo 100g wieprzowiny zawiera 200-300mg cholesterolu, a mięso pstrąga 50mg.

Obiad z pstrągiem w roli główniej to również sposób na szybki posiłek, przy małym nakładzie pracy, a takie lubimy przecież najbardziej. Polecam również na kolację we dwoje:)

IMG_1157Składniki

  • 2 pstrągi
  • 1 brokuł
  • po pół łyżeczki tymianku i szałwii
  • 2 świeże gałązki koperku
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • przyprawa domowa do zup i sosów
  1. Ryby dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą ( nożem zdrapuję śluz i nieczystości, usuwam oczy).
  2. Skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Brokuł gotuję w wodzie z łyżką domowej przyprawy do zup ok.5min. Po tym czasie wyciągam z wody.
  4. Masło mieszam z tymiankiem i szałwią, smaruję ryby z zewnątrz i w środku.
  5. Do środka daję gałązkę koperku (jeżeli lubicie, może być pietruszka)
  6. Delikatnie doprawiam pstrąga solą i pieprzem cytrynowym.
  7. Ryby daję na blaszkę wyłożoną  folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku ok.20 min. (długość pieczenia zależy od wielkości ryby). Ja piekę pstrąga w opiekaczu ok.12min. Ryby podaję z kawałkami brokułów, można dodać cząsteczki cytryny. Smacznego!!!

IMG_1164

Powiązane posty

13 komentarzy

mojamalakuchnia.wordpress.com 14 stycznia 2014 - 13:23

Uwielbiam pieczonego pstrąga ; )

Odpowiedź
Magda C. 14 stycznia 2014 - 16:32

Piękny jest! Bardzo lubię takiego pieczonego pstrąga 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 stycznia 2014 - 18:12

Dzięki dziewczyny:)

Odpowiedź
ladylaurabloq 14 stycznia 2014 - 16:57

No ,no ,ale pyszne danie rybne!.

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 14 stycznia 2014 - 20:57

Pstrąg z brokułami to idealna propozycja obiadowa. Lubię ryby i często je przyrządzam.

Odpowiedź
Natalia 15 stycznia 2014 - 00:16

Ja także lubię tak przyrządzać pstrąga, jest pyszny 🙂

Odpowiedź
Niippi 15 stycznia 2014 - 07:11

szkoda,że wcześniej nie dodałaś przepisu bo ja ostatnio robiłam pstrąga i schrzaniłam go po całości heheh 🙂

Odpowiedź
napiecyku 15 stycznia 2014 - 10:30

Paulinka, następnym razem będzie lepiej:))

Odpowiedź
Anita 15 stycznia 2014 - 11:31

Świetny obiad i kolacja też.:)

Odpowiedź
Jolanta Starys 15 stycznia 2014 - 15:40

Pięknie podana, uwielbiam ryby w każdej postaci 🙂

Odpowiedź
Magia Mozaiki 24 stycznia 2014 - 08:55

Bardzo lubię takie obiady 🙂 Następnym razem spróbuję przyrządzić pstrąga z takim ziołowym masłem. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 24 stycznia 2014 - 13:21

Serdecznie Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Mariusz 4 maja 2015 - 19:56

świetny pomysł na szybkie danie
chociaż jak dla mnie to trzeba znaleźć zastępstwo za brokuła 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz