Ryby to nie tylko smaczny zamiennik za inne gatunki mięs, ale również bardzo korzystne dla naszego zdrowia źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo 100g wieprzowiny zawiera 200-300mg cholesterolu, a mięso pstrąga 50mg.
Obiad z pstrągiem w roli główniej to również sposób na szybki posiłek, przy małym nakładzie pracy, a takie lubimy przecież najbardziej. Polecam również na kolację we dwoje:)
- 2 pstrągi
- 1 brokuł
- po pół łyżeczki tymianku i szałwii
- 2 świeże gałązki koperku
- sól i pieprz cytrynowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki miękkiego masła
- przyprawa domowa do zup i sosów
- Ryby dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą ( nożem zdrapuję śluz i nieczystości, usuwam oczy).
- Skrapiam sokiem z cytryny.
- Brokuł gotuję w wodzie z łyżką domowej przyprawy do zup ok.5min. Po tym czasie wyciągam z wody.
- Masło mieszam z tymiankiem i szałwią, smaruję ryby z zewnątrz i w środku.
- Do środka daję gałązkę koperku (jeżeli lubicie, może być pietruszka)
- Delikatnie doprawiam pstrąga solą i pieprzem cytrynowym.
- Ryby daję na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku ok.20 min. (długość pieczenia zależy od wielkości ryby). Ja piekę pstrąga w opiekaczu ok.12min. Ryby podaję z kawałkami brokułów, można dodać cząsteczki cytryny. Smacznego!!!
13 komentarzy
Uwielbiam pieczonego pstrąga ; )
Piękny jest! Bardzo lubię takiego pieczonego pstrąga 🙂
Dzięki dziewczyny:)
No ,no ,ale pyszne danie rybne!.
Pstrąg z brokułami to idealna propozycja obiadowa. Lubię ryby i często je przyrządzam.
Ja także lubię tak przyrządzać pstrąga, jest pyszny 🙂
szkoda,że wcześniej nie dodałaś przepisu bo ja ostatnio robiłam pstrąga i schrzaniłam go po całości heheh 🙂
Paulinka, następnym razem będzie lepiej:))
Świetny obiad i kolacja też.:)
Pięknie podana, uwielbiam ryby w każdej postaci 🙂
Bardzo lubię takie obiady 🙂 Następnym razem spróbuję przyrządzić pstrąga z takim ziołowym masłem. Pozdrawiam 🙂
Serdecznie Pozdrawiam:))
świetny pomysł na szybkie danie
chociaż jak dla mnie to trzeba znaleźć zastępstwo za brokuła 😉