Dzisiaj przepis na kopytka-kluseczki wg. siostry Anastazji. Jeżeli zostanie Wam jeden ugotowany ziemniak z poprzedniego dnia, nie wyrzucajcie…na następny dzień przygotujcie kopytka-kluseczki z serem i cynamonem. Wystarczy przepuścić ziemniaki i ser przez praskę lub maszynkę, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i olej. Kluseczki bardzo szybko się gotują, więc jest to pomysł na szybki i syty obiad. W oryginalnym przepisie jest 6 dkg. mąki ziemniaczanej, ja zwiększyłam do 12dkg, ponieważ mój ser był bardzo wilgotny. Masa na kluseczki ma lekko kleistą konsystencję, ale dobrze się na niej pracuje, jeżeli blat i dłonie oprószymy mąką pszenną. Polecam:)
- 1/2 kg. sera białego
- 1 średniej wielkości ziemniak 10-15dkg (ugotowany i przestudzony)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok.10 dkg mąki ziemniaczanej
- maka pszenna do podsypania
- 120g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- Ser i ziemniaka przepuszczam przez praskę lub maszynkę.
- W większym garnku podgrzewam posoloną wodę.
- Do miseczki daję masę serowo-ziemniaczaną, dodaję jajka, olej, mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu, wszystko krótko wyrabiam na gładką masę.
- Stolnicę i dłonie posypuję mąką pszenną.
- Odrywam małe kawałki ciasta, formuję wałek o średnicy 2cm. Lekko spłaszczam nożem, tępą stroną noża robię nacięcia i kroję na skośne kawałki.
- Kopytka wrzucam na wrzątek, kiedy wypłyną gotuję pół minuty.
- Masło topię, dodaję cukier i płaską łyżeczkę cynamonu.
- Kluseczki podaję polane sosem z masła i cynamonu. Smacznego!!!
26 komentarzy
apetyczne te kopytka 🙂
Uwielbiam kopytka! A takie z serem to już w ogóle 😉
Ja z nadwyżki ziemniaków robię drożdżowe ciasto ,ale zapamiętam,bo kopytka smakowite.
Muszę w końcu spróbować Twoje drożdżowe z ziemniakami:))
Ciasto jest dłużej świeże i wilgotniejsze.
Następne drożdżowe będzie z ziemniakami, a raczej z ziemniakiem:)
Super!.
uwielbiam kopytka a jeszcze serem pierwszy raz słyszę , więc ciekawy przepis 🙂
Dziękuję i pozdrawiam:))
Muszę przejść na drugą dietę, po zdjęciach i jednej diecie wciąż jestem głodny. 😉
Dziękuję i Pozdrawiam:))
Zaglądam kto mi taki ładny komentarz zostawił a tu taki pyszny blog:)))wszędzie piszą o dietach przeróżnych a tu tyle pyszności:))))oglądałam Twoje poprzednie posty i wszystko wygląda bardzo smacznie:))kopytka z serem też robię chociaż większa część rodziny woli bez sera za to ze skwarkami:)))Pozdrawiam serdecznie:))
Ja, żeby nie przybierać na wadze po prostu nie jem kolacji..no i ruch najlepszy na świeżym powietrzu. A kopytkami ze skwarkami nie pogardzę. Pozdrawiam:))
Ślicznie wyszły! 🙂
Oj długo nie jadłam, ale uwielbiam :))
Śliczne, takie kształtne!
Bardzo kuszące, z cynamonem – uwielbiam!
uwielbiam kopytka z serem – zarówno na świeżo jak i te odsmażane. pycha: )
Pozdrawiam Serdecznie:))
ale pysznie wyglądają !
Nie znam takich kluseczek. To połączenie kopytek i leniwych. Wyglądają smakowicie:)
Tak…trochę kopytka, trochę leniwe. Pozdrawiam:))
jak je ślicznie ponacinałaś:)
Jak tu ładnie i smacznie!
Ojej, nie mogę się napatrzeć! Takie są apetyczne, mmmm
Bardzo ładnie się prezentują twoje kopytka! Na pewno smakują pysznie!