Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Filety kurczaka z fasolką szparagową

Filety kurczaka z fasolką szparagową

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Proste roladki z piersi kurczaka zawiniętej w plasterek szynki lub boczku, podany z fasolką, to pomysł na nietuzinkowy i smaczny obiad. Roladki mogą być podane z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Pierwszy raz jadłam tą potrawę u mamy, kiedy spróbowałam…wiedziałam, że znajdzie zasłużone miejsce na blogu . Serdecznie Polecam:))

IMG_1376Składniki

  • trzy piersi z kurczaka umyte, oczyszczone z błonek i osuszone
  • 10 plasterków wędzonego boczku (boczek kroję wzdłuż na cienkie plasterki), lub kilka przekrojonych na pół plasterków aromatycznej szynki
  • 600g. fasolki szparagowej
  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • sos beszamelowy lub serowy
  1. Piersi kurczaka kroję w poprzek na 3-4 części, w zależności od wielkości filetów. Przyprawiam solą i pieprzem.
  2. Każdy kawałek kurczaka owijam plasterkiem boczku i spinam wykałaczką.
  3. Fasolkę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku i majeranku ok.3min od zagotowania. Odcedzam i odstawiam.
  4. Na rozgrzany olej daję roladki i smażę obracając ok.10min.
  5. Na dno naczynia do zapiekania daję kolejno fasolkę, roladki i sos beszamelowy lub serowy. Całość zapiekam w mocno nagrzanym piekarniku ok.10min. (jeżeli nie macie czasu, ochoty robić sosu, można dodać śmietankę kremówkę z dodatkiem przypraw i gałki muszkatołowej). Smacznego!!!

IMG_1367

Powiązane posty

17 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 23 stycznia 2014 - 07:11

pychotka!

Odpowiedź
napiecyku 23 stycznia 2014 - 15:24

Dziękuję serdecznie:))

Odpowiedź
Anita 23 stycznia 2014 - 08:57

Smaczne jednogarnkowe danie ,ale jaki świetny garnek:)

Odpowiedź
ladylaurabloq 23 stycznia 2014 - 09:12

Ja dziś bez pomysłu ,co znajdę w kuchni to ugotuję ,pyszny obiad.

Odpowiedź
Smakowisko 23 stycznia 2014 - 09:25

Uwielbiam fasolkę szparagową, a danie wygląda przepysznie 😉

Odpowiedź
Magda C. 23 stycznia 2014 - 17:11

Mmm… wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź
Trochę Słodyczy 23 stycznia 2014 - 21:21

To zdecydowanie przepis dla mnie 😉

Odpowiedź
dżemdżus 24 stycznia 2014 - 10:43

składniki bardzo mi odpowiadają, super danie. Kolorystycznie piękne na dodatek.

Odpowiedź
Venus 24 stycznia 2014 - 12:54

zawsze jak do ciebie wchodzę robię się głodna – tak smakowicie wszystko wygląda 😛
Przepis dla mnie mniam

Odpowiedź
napiecyku 24 stycznia 2014 - 13:16

Dziękuję, cieszę się, że rozbudzam apetyty:))

Odpowiedź
Świat Sikuni 24 stycznia 2014 - 17:23

Dziękuję za odwiedziny u nas, a widzę że u Ciebie bardzo apetycznie,można jeść oczami…kto by pomyślał, że oprócz przyrządzenia świetnych dań można również i zrobić im świetne zdjęcia, pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 24 stycznia 2014 - 19:18

Serdecznie Dziękuję:))

Odpowiedź
potravelblog 24 stycznia 2014 - 18:08

wyglądają obłędnie. robię często podobne danie, ale nigdy nie wygląda tak apetycznie:)

Odpowiedź
lutka40 24 stycznia 2014 - 20:02

Danie wygląda przepysznie

Odpowiedź
awiola 24 stycznia 2014 - 20:45

Fasolkę bardzo lubię, a kurczaka wręcz kocham, więc to idealne połączenie dla mnie 🙂

Odpowiedź
awiola 24 stycznia 2014 - 20:46

Uwielbiam fasolkę, a kurczaka wręcz kocham, więc to połączenie idealne dla mnie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 24 stycznia 2014 - 21:26

Pozdrawiam:))

Odpowiedź

Zostaw komentarz