Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

 Pierogi  często robię latem, lubimy pierogi z jagodami i truskawkami. Zimą obowiązkowo lepię pierogi na Wigilię. Zawsze korzystam z tego samego przepisu, w skład którego wchodzi mąka, gorąca woda, jajko i masło. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, co ułatwia lepienie pierogów, a pierogi są miękkie i delikatne w smaku:)

IMG_9113

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  •  pełna łyżka masła
  • szczypta soli

Masło rozpuszczam w wodzie. Mąkę i sól daję do miseczki w środek wbijam jajko i zaczynam wyrabiać dolewając stopniowo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem. Ciasto wyrabiam kilka minut do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe owijam w lnianą ściereczkę i odstawiam na pół godziny.

Dzielę ciasto na dwie części, jedną ponownie odstawiam, a drugą rozwałkowuję na grubość 2-3mm. Szklanką wycinam kółka, na środek każdego daję farsz. Zlepiam brzegi (przy tej czynności delikatnie moczę wewnętrzną stronę kółka z jednej strony, wtedy brzegi lepiej się zlepiają). Czynność powtarzam z drugą połową ciasta. Gotowe pierogi gotuję, lub szczelnie zamknięte przechowuję w zamrażarce. Smacznego!!!

IMG_9264

Powiązane posty

16 komentarzy

Natalia - Poezja Smaku 11 grudnia 2013 - 01:10

Nie wyobrażam sobie wigilii bez pierogów 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 10:06

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Pan Deserek :) 11 grudnia 2013 - 09:46

To prawda dobre ciasto na pierogi to więcej niż połowa sukcesu 🙂 koniecznie muszę wypróbować ten przepis w tym orku na święta 😉

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 10:14

Mam nadzieję, że będzie smakować:)

Odpowiedź
wiktorkowa 11 grudnia 2013 - 12:30

ciasto rzeczywiście wygląda na elastyczne 🙂 nie jestem fanką robienia pierogów, ale uwielbiam je jeść:) Twoje z chęcią bym spróbowała na obiad:)

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 12:54

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
ladylaurabloq 11 grudnia 2013 - 14:12

Ja też mam swoją sprawdzą metodę na ciasto ,mąkę zalewam gorącom wodą i dopiero po przestygnięciu wyrabiam z pozostałymi składnikami ,zamiast masła daję oliwę z oliwek ,też jest elastyczne .Bardzo mi się podoba pierwsze zdjęcie.

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 15:07

Tez ciekawy sposób, muszę spróbować:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 11 grudnia 2013 - 15:46

Nie wiem jak to jest, ale jak ja zaczynam rano lepić pierogi to obiad jest na godzinę około 15.30-16:00 i wszyscy podjadają słodycze, bo tak długo mi to zajmuje heheh. Pierogi, z każdym nadzieniem, zawsze są pyszne!: )

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 15:52

To prawda…zewsząd otaczają mnie pierogi… będą mi się śniły w nocy:)

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 11 grudnia 2013 - 19:57

Takiego przepisu na ciasto jeszcze nie próbowałam. Święta się zbliżają więc będzie okazja wypróbować, wyglądają smakowicie:)
O, i widzę, że są u Ciebie przeliczniki wag. To bardzo przydatne.

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 19:59

Mam nadzieję, że będzie ciasto będzie smakowało:)

Odpowiedź
Mątewka 11 grudnia 2013 - 21:03

Ja co prawda robię “na oko” ale z identycznych składników:)

Odpowiedź
napiecyku 11 grudnia 2013 - 21:08

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
skoraq cooks 11 grudnia 2013 - 21:09

Na razie nie planuję lepić pierogów, bo wyręcza mnie w tym mama, ale przepis warto znać 🙂

Odpowiedź
Ola in the kitchen 11 grudnia 2013 - 21:43

Ja dodaje olej zamiast masła. Będę musiała kiedyś spróbować twojej wersji 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz