W prawdziwym staropolskim bigosie nie brakowało kawałków wieprzowiny, wołowiny, boczku, kiełbasy, tłustych żeberek. Taki bigos przygotowany w wielkim garnku, był przechowywany nawet do tygodnia i z każdym następnym dniem był coraz smaczniejszy.
Ja robię bigos nieco odtłuszczony, dodatkowo dodaję suszone grzybki, pomidory i żurawinę. Taki bigos ma lekko słodko-kwaśny smak, za którym ja przepadam. Namawiam na przygotowanie takiego bigosu, zwłaszcza w chłodne jesienno-zimowe popołudnie smakuje wyśmienicie:)
Składniki
- 1,4 kg kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- kawałek wędzonej kiełbaski pokrojonej w kostkę
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- garść namoczonych suszonych borowików
- 200g suszonych pomidorów z żurawiną ( ja użyłam pomidory z żurawiną w zalewie)
- 2 cebulki pokrojone w kostkę
- majeranek, tymianek, owoc jałowca po małej łyżeczce
- sól i pieprz
- odrobina oliwy do smażenia
Wykonanie
- Z kapusty delikatnie partiami wyciskam sok, kroję na mniejsze kawałki, zalewam wodą i stawiam na ogień. Kiedy kapusta się zagotuje, wodę wylewam, ponownie dolewam wodę i zaczynam gotować kapustę. Kiedy kapusta będzie miękka odstawiam.
- W dużym rondlu smażę cebulkę na oliwie, dodaję mięso i duszę ok. 25min. Dodaję przyprawy, kiełbasę, grzybki i pomidory z żurawiną, całość duszę 30 min.
- Pod koniec duszenia dodaję koncentrat pomidorowy. Zawartość rondla przekładam do kapusty i wszystko gotuję ok 10 min, przyprawiam do smaku. Smacznego!!!
6 komentarzy
Jeju wieki nie jadłam bigosu. A Twój jeszcze wygląda bardzo smakowicie. Lubię taki bigos jak u Ciebie, a nie suchy, nijaki…
Pozdrawiam:)
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.
Pozdrawiam:)
bardzo ciekawa propozycja:)
Pozdrawiam:)