Kiedyś, tarta kojarzyła mi się głównie ze starymi amerykańskimi kreskówkami. Najczęściej kończyła swój żywot na głowie któregoś z głównych bohaterów. Odkąd jednak zjadłam swoją pierwszą w życiu tartę, zyskałam świeże, bardzo pozytywne spojrzenie na to ciasto – deser. Dzisiaj tarta z gruszką wg. Kotlet TV.
Pachnie i smakuje jak sernik. Dosłownie rozpływa się w ustach. Najbardziej smakuje na ciepło. Gorąco polecam !!!
Składniki na ciasto kruche
- 250g mąki
- 125g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki daję do miseczki i energicznie wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto daję do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylepiam ciastem foremkę na tartę a ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia, na papier wysypuję fasolki. Ciasto piekę z fasolkami ok. 15min, usuwam fasolki, papier i piekę jeszcze 5 min.
Obłożenie
- 2 twardsze gruszki pokrojone w cienkie plasterki
- 2 jaja
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 180g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ręcznie ubijam jaja z cukrem na puszystą pianę, dodaję resztę składników i mieszam do połączenia.
Na upieczony kruchy spód wykładam gruszki, a na gruszki wylewam masę. Całość piekę 25-30min w temp.190 stopni. Smacznego!!!
4 komentarze
Gruszkowe wypieki są mi obce,ale pysznie się prezentuje.
Wygląda pysznie, na jesień idealna 😉
Tak, szczególnie na deszczową jesień:)