Udka, a właściwie ich górna część podane trochę inaczej smakują doskonale. Ostra papryka dodaje pikanterii tej potrawie. Sos z warzywami dobrze komponuje się z ryżem.
Gorąco Polecam 🙂
Składniki
- 8 górnych części z udka
- pół szklanki mąki
- łyżka papryki mielonej ostrej
- sól i pieprz
- szklanka musu pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu
- 1 papryka żółta oczyszczona i pokrojona w paski
- 15 dkg pieczarek obranych i pokrojonych w grube plastry
- mała cukinia pokrojona w paski
- cebulka pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Udka myjemy, suszymy, solimy i pieprzymy
- Mąkę mieszamy z papryką i obtaczamy w niej piersi, następnie smażymy na gorącym tłuszczu i odstawiamy
- Cebulkę podsmażamy w rondlu, dodajemy czosnek, paprykę, pieczarki, na końcu cukinię i mus pomidorowy
- Do warzyw dajemy udka i wszystko razem dusimy ok.15min. Ja doprawiam jeszcze przyprawą typu vegeta. Smacznego!!!