- 5 jaj w temp. pokojowej
- 6 kopiatych łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Białka ubijamy do momentu, aż zrobi się puszysta piana, następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki mieszamy na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników. Masę wlewamy na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia o wym.23×33 cm. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 min. w temp.180stopni.
Dobra rada
Jeżeli chcesz ubić jajka na pianę, pamiętaj by miseczka i widełki od miksera były suche, a do białka nie dostała się ani odrobina żółtka, w przeciwnym razie piana może się nie ubić.
Składniki na krem
- 200 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki mocna schłodzonej
- 1 torebka śmietan-fix
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo
- 2 galaretki
- 3 szklanki gorącej wody
- 20-30 dkg.borówek
Śmietany ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, na końcu serek mascarpone, po dodaniu serka nie ubijamy zbyt długo. Krem dajemy na ostudzony biszkopt, na krem rozkładamy owoce, na owoce wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawimy na noc do lodówki. Smacznego!!!
2 komentarze
“…następnie stopniowo dodajemy cukier…”
A ile tego cukru??????
Dziękuję za czujność, już uzupełniam 😉 Cukru dajemy 3/4 szklanki 🙂