Home Na słodkoDesery Domowa pieczeń ze schabu

Domowa pieczeń ze schabu

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Prawie każdy czasami ma ochotę na domowy dodatek do chleba w postaci pasztetu lub pieczeni. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pieczeń ze schabu. Mięso z tego przepisu nie jest suche i znakomicie nadaje się nie tylko do pieczywa, ale również jako dodatek do obiadu. Schab jest gotowany, a następnie pieczony z cebulką.  Myślę, że znakomicie sprawdzi się na święta:)

Polecam również konserwę domową z łopatki wieprzowej

IMG_8526Składniki

  • 1.20 kg schabu bez kości
  • 3 cebule pokrojone w krążki
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • estragon, majeranek, rozmaryn, tymianek po pół łyżeczki
  • sól

W garnku gotuję wodę z dwoma łyżeczkami soli, kiedy woda się zagotuje dodaję zioła i mięso. Schab gotuję 20min. Zostawiam w wodzie do czasu, aż woda lekko przestygnie. Wyciągam schab, osuszam, nacieram czosnkiem i z każdej strony obkładam cebulką. Tak przygotowany owijam w folię aluminiową i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę w temp.200 stopni ok. 40min. Smacznego!!!

IMG_8529

Powiązane posty

12 komentarzy

Paula 30 listopada 2013 - 16:51

Świetny pomysł, a w święta można odskoczyć od zwykłych sklepowych bezsmakowych wędlin 🙂 Zapisuje w zakładkach mam nadzieje, że nie zapomnę zrobić 😉

Odpowiedź
napiecyku 30 listopada 2013 - 16:54

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Karmel-itka 30 listopada 2013 - 18:20

uwielbiam domowe pieczenie. są świetne na ciepło jako obiad bądź na kanapeczki, jako domowa wędlina :]

Odpowiedź
napiecyku 30 listopada 2013 - 18:54

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
potravelblog 30 listopada 2013 - 22:35

Bardzo lubię i często robię domowe wędliny. Mam kawałek schabu, jutro przygotuję ten:)

Odpowiedź
napiecyku 30 listopada 2013 - 22:40

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Zakątek Smaku 1 grudnia 2013 - 10:49

Pyszna domowa wędlina! 🙂

Odpowiedź
ladylaurabloq 1 grudnia 2013 - 12:39

o ,ale apetyczna ,miłego dnia!.

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2013 - 12:49

Dla Ciebie również:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 2 grudnia 2013 - 23:14

schab musiał być pyszny. moja mama taki robi : )

Odpowiedź
napiecyku 3 grudnia 2013 - 09:32

Ja również ten przepis mam od mamy:)

Odpowiedź
Renata 3 grudnia 2013 - 19:48

fantastyczny przepis!! takiego jeszcze nie robiłam:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz