Prawie każdy czasami ma ochotę na domowy dodatek do chleba w postaci pasztetu lub pieczeni. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pieczeń ze schabu. Mięso z tego przepisu nie jest suche i znakomicie nadaje się nie tylko do pieczywa, ale również jako dodatek do obiadu. Schab jest gotowany, a następnie pieczony z cebulką. Myślę, że znakomicie sprawdzi się na święta:)
Polecam również konserwę domową z łopatki wieprzowej
- 1.20 kg schabu bez kości
- 3 cebule pokrojone w krążki
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- estragon, majeranek, rozmaryn, tymianek po pół łyżeczki
- sól
W garnku gotuję wodę z dwoma łyżeczkami soli, kiedy woda się zagotuje dodaję zioła i mięso. Schab gotuję 20min. Zostawiam w wodzie do czasu, aż woda lekko przestygnie. Wyciągam schab, osuszam, nacieram czosnkiem i z każdej strony obkładam cebulką. Tak przygotowany owijam w folię aluminiową i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę w temp.200 stopni ok. 40min. Smacznego!!!
12 komentarzy
Świetny pomysł, a w święta można odskoczyć od zwykłych sklepowych bezsmakowych wędlin 🙂 Zapisuje w zakładkach mam nadzieje, że nie zapomnę zrobić 😉
Pozdrawiam:)
uwielbiam domowe pieczenie. są świetne na ciepło jako obiad bądź na kanapeczki, jako domowa wędlina :]
Pozdrawiam:)
Bardzo lubię i często robię domowe wędliny. Mam kawałek schabu, jutro przygotuję ten:)
Pozdrawiam:)
Pyszna domowa wędlina! 🙂
o ,ale apetyczna ,miłego dnia!.
Dla Ciebie również:)
schab musiał być pyszny. moja mama taki robi : )
Ja również ten przepis mam od mamy:)
fantastyczny przepis!! takiego jeszcze nie robiłam:)