Kilka podstawowych składników wystarczy, żeby upiec aromatyczne i smaczne ciasto z letnimi owocami. Polecam owoce o kwaskowatym posmaku, który sanowi przeciwwagę do słodyczy ciasta. Szybkie ciasto na majówkę, na piknik i na leniwe popołudnia 🙂
Składniki na ciasto ucierane z owocami
– 4 duże lub 5 małych jaj
– 3/4 szklanki cukru
– 200 g mąki pszennej
– 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru ( 50 g)
– 200 g miękkiego masła
– 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce – u mnie szklanka mrożonej, czarnej porzeczki i jedno małe jabłko. Mogą być świeże lub mrożone borówki, wiśnie, maliny.
Kruszonka ( opcjonalnie )
– 120 g mąki
– 80 g masła
– 40 g cukru pudru
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Mrożone owoce, powinny być rozmrożone i osączane. Świeże, umyte i osuszone. Jabłko obrane, przekrojone na cztery części i pokrojone na małe kawałki np. plasterki.
Miękkie masło ucieraj z cukrem, na puszysty krem. Kolejno dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ucieraj do połączenia. W tym momencie, masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki znowu będzie gładka.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Składniki mieszaj krótko, tylko do połączenia.
Małą blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, lub 20 x 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj powierzchnię.
Na górze rozłóż owoce.
Składniki na kruszonkę posiekaj i połącz. Pokrusz równomiernie na owocach.
Ciasto daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia, około 40 – 45 minut, do suchego patyczka. Smacznego 🙂
Uwagi – w tym przepisie kruszonka nie jest konieczna. Po upieczeniu, można posypać ciasto cukrem pudrem.
6 komentarzy
idealne by wziąć je z sobą nad jezioro;)
Gdyby tylko takowe było w pobliżu…. 🙂 Pozdrawiam Madzia 🙂
Pychotka takie ciaścio ^_^
Wręcz bardzo dobre ciasto 🙂
Upiekłabym z rabarbarem
Serdecznie polecam 🙂