Dzisiaj mam dla Was dobry, domowy kisiel z dodatkiem jabłek i borówek, o przyjemnym korzennym smaku. Kisiel – to bardzo dobry wynalazek, jest lekko strawny, mało kaloryczny, dobrze wpływa na trawienie. Dodatkowo, kisiele doskonałe nawilżają suche, podrażnione gardło. Domowy kisiel owocowy, jest bogaty w witaminy i minerały. Jeżeli lubisz, dodaj do kisielu przyprawy korzenne – kardamon, goździki, anyż, cynamon. Dodatkowo wzbogacisz deser, o rozgrzewające, antybakteryjne pierwiastki. Pyszna, słodko – kwaskowata przekąska dla każdego 🙂
Składniki na domowy kisiel owocowy
- około 350 g owoców ( u mnie jabłka, borówki amerykańskie )
- 2, 5 szklanki wody
- 1 – 2 łyżeczki cukru ( opcjonalnie )
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- Mały kawałek gwiazdki anyżu, 3 goździki, szczypta cynamonu
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Borówki dokładnie opłukaj na sitku.
Do mniejszego garnka daj owoce, dolej dwie szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. W trakcie gotowania dodaj przyprawy korzenne, ja dodałam kawałek anyżu i 3 goździki. Można dosłodzić wg. uznania. Dodaj też sok z cytryny.
Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, całość przecedź przez sitko. Owoce, albo część owoców, można przetrzeć przez sitko. Kisiel z przecierem owocowym, będzie bogatszy w błonnik i składniki odżywcze.
W pozostałej, 1/2 szklance wody rozpuść skrobię ziemniaczaną i wlej do kompotu. Całość nadal podgrzewaj, intensywnie mieszając rózgą kuchenną, aż masa zgęstnieje. Kisiel, powinien się chwilę gotować na małym ogniu, około 1 -2 minuty.
Gotowy kisiel przelej do pucharków. Deser można udekorować owocami, bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Domowy najlepszy 🙂
Dokładnie, wiesz co jesz 🙂
Dokładnie, i wiesz co jesz 🙂