Te ciasteczka o intensywnym smaku orzechów laskowych, wprowadzą Cię w wyjątkową, świąteczną atmosferę. Bo kto powiedział, że tylko piernikowe słodkości liczą się na Święta ? Ciasteczka, z kilku łatwo dostępnych składników, bardzo proste do zrobienia. Te ciasteczka nie potrzebują wanilii, czy innych dodatków smakowych, orzechy laskowe w tym przypadku, robią doskonałą robotę.
Pyszne, domowe ciasteczka na co dzień i od święta, upiecz je i przekonaj się sam 🙂
Składniki na ciasteczka z orzechów laskowych
- 185 g mąki pszennej
- 150 g orzechów laskowych + dodatkowo 30 sztuk
- 130 g masła
- 90 g cukru
- 1 małe jajko
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia.
150 g. orzechów laskowych, zmiel na gruboziarnistą mączkę.
Masło pokrój na mniejsze kawałki, daj do miseczki. Dodaj przesianą mąkę, połącz składniki w dłoniach, lub specjalną siekaczką. Dodaj jajko, cukier i zmielone orzechy. Ponownie połącz składniki w zwartą i elastyczną masę.
Z masy odrywaj małe kawałki i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układaj na papierze do pieczenia. W środek każdej kulki, delikatnie wciśnij jeden orzech laskowy.
Ciastka z orzechów lakowych, piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Góra ciasteczek, powinna się mocniej zarumienić. Gotowe ciastka, odstaw do schłodzenia 🙂
Smacznego 🙂
Inspiracja –> Klik
4 komentarze
Wspaniale się prezentują!
Pozdrawiam Patrycja 🙂
Myślę, że te ciasteczka też fajnie chrupać w trakcie świątecznych przygotowań 🙂
Jakie pyszne ciasteczka 😀