Home Dania i dodatki Filet kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim

Filet kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Rodzaj potrawki z kurczaka z warzywami, do przygotowania na jednej patelni. Najlepszym dodatkiem do tej potrawki, będzie ryż lub makaron ryżowy. Z warzyw wybrałam paprykę, cebulę, pieczarki i marchewkę. Aromatyczna przyprawa z tajskich ziół i sos sojowy, podkreślają orientalny charakter potrawy.

Pyszny i zdrowy obiad, dla fanów orientalnych smaków 🙂

Kurczak w stylu azjatyckim

Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim

Składniki na kurczaka z warzywami w stylu azjatyckim / 2 porcje
  • 1 mniejszy filet kurczaka
  • 1 mała papryka ( u mnie kawałek zielonej i czerwonej )
  • 1 marchewka
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1, 5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 płaskie łyżeczki gotowej mieszanki ziół tajskich (kolendra, chili, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kmin rzymski, kurkuma)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanych orzechów nerkowca lub sezam ( opcjonalnie )
  • świeżo posiekane pędy dymki lub kolendry
  • olej do smażenia

 

Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Obrane pieczarki, pokrój na grubsze plasterki. Obraną marchewkę, pokrój w słupki.

Filety z piersi pokrój w paski lub w kostkę, delikatnie posyp solą i pieprzem. Daj na rozgrzany tłuszcz, kiedy mięso zmieni kolor, dodaj cebulę i czosnek, smaż dalej mieszając. Dorzuć paprykę, marchewkę i sos sojowy, smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj passatę pomidorową, pieczarki i zioła tajskie, pomieszaj. Całość gotuj do czasu, kiedy sos lekko zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Gotowe danie, posyp pędami cebuli i orzechami. Podawaj z ryżem lub z makaronem ryżowym.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 20 października 2021 - 09:53

moje smaki!

Odpowiedź
admin 20 października 2021 - 20:39

Cieszę się i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Iwona T. 22 października 2021 - 18:31

Danie super 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 23 października 2021 - 22:05

U mnie dziś filety nadziewane salami chorizo i bazylią, ale chińszczyzny dawno nie jadłam, więc zainspirowałaś mnie na nadchodzący tydzień.

Odpowiedź
admin 25 października 2021 - 20:55

Pozdrawiam Karolina 🙂

Odpowiedź
Monika Olga 24 października 2021 - 08:53

Też często robię taką potrawkę, ale bez sosu sojowego. Jakoś nie znalazł naszego uznania … Może jeszcze nie trafiłam na ten właściwy 🙂

Odpowiedź
admin 25 października 2021 - 20:55

Mi nie przeszkadza, często doprawiam nim potrawy 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 28 października 2021 - 12:35

Moja starsza lubi w szczególny sposób ryż. Pozostała część rodziny od czasu do czasu. 😉 Fajny pomysł na od czasu do czasu 🙂 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz