Jeżeli szukasz sposobu, na urozmaicenie codziennego menu, polecam taką apetyczną sałatkę z jajkiem i kabanosem. To również dobry sposób, na wykorzystanie resztek wędlin, czy wędlin, które nie do końca nam smakują, ponieważ są np. za słone. Całość bardzo smaczna i pożywna, możesz tutaj dodać, co tylko Ci podpowie kulinarna wyobraźnia, lub co masz pod ręką 🙂
Sałatka sprawdzi się na małych imprezach, czy na kolację we dwoje 🙂
Składniki na prostą sałatkę z kabanosem i jajkiem
- mała główka sałatki masłowej / lodowej / rzymskiej
- mała świeża cebulka
- 2 ogórki gruntowe
- 50 g kabanosów
- 2 – 3 jajka
- garść posiekanych pestek dyni
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego + 2 pełne łyżeczki musztardy miodowej
- sól
Liście sałaty umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Poszarp na mniejsze kawałki, odłóż do miseczki.
Ogórki pokrój na plasterki, dodaj do sałaty, całość delikatnie posól i pomieszaj.
Cebulę pokrój na cienkie piórka. Kabanosy pokrój na mniejsze kawałki.
Jajka ugotuj na twardo, obrane podziel na pół. Jogurt dokładnie pomieszaj z musztardą.
Do sałaty z ogórkiem, dodaj cebulę i kabanosy. Na wierzchu sałatki ułóż jaja, dodaj sos musztardowy, całość posyp pestkami dyni. Smacznego 🙂
2 komentarze
Świetne składniki dobrałaś Małgosiu!
Dziękuję 🙂