Home Dania i dodatki Kurczak Zagrodowy z ziemniakami – obiad z piekarnika

Kurczak Zagrodowy z ziemniakami – obiad z piekarnika

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Dobrą propozycją na pyszny, niedzielny obiad, będzie złocisty Kurczak Zagrodowy z Podlasia, pieczony z ziemniakami, czosnkiem i cytryną. Przed pieczeniem, z kurczaka wycinam kręgosłup i dzielę go na dwie równe połowy. Przynajmniej godzinę przed pieczeniem, skórkę porządnie nacieram czosnkiem, a przed samym pieczeniem, posypuję mieszanką papryki, kurkumy i odrobiny cynamonu.

Kurczak Zagrodowy pochodzi z małych, rodzinnych ferm na czystym ekologicznie Podlasiu.  Jest to rasa wolno rosnąca, czas chowu jest o połowę dłuższy, niż standardowego kurczaka. Kurczaki Zagrodowe z Podlasia – są karmione wyłącznie paszą roślinną bez GMO, która zawiera niezbędne minerały, witaminy i wyciągi ziołowe.  W paszach nie stosuje się dioksyn, antybiotyków i hormonów wzrostu.

Te wszystkie czynniki powodują, że Kurczak Zagrodowy – nie jest otłuszczony, ma cienką skórkę, a przede wszystkim ma wyjątkowy smak, to smak dzieciństwa za którym wszyscy tęsknimy 🙂

Polecam tak przygotowanego kurczaka, na prosty i zdrowy obiad z piekarnika dla całej rodziny 🙂

Kurczak Zagrodowy z ziemniakami - obiad z piekarnika

Kurczak Zagrodowy z ziemniakami – obiad z piekarnika

Składniki – Kurczak z piekarnika 
  • Kurczak Zagrodowy około 2 kg
  • 8 mniejszych ziemniaków w mundurkach
  • 5 świeżo startych ząbków czosnku
  • mieszanka papryki słodkiej ( 1 łyżka ), kurkumy i cynamonu ( po 1/2 łyżeczki )
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny
Dodatkowogłówka czosnku, kilka plasterków cytryny, gałązki świeżych ziół. 

Kurczaka myję delikatnie chłodną wodą, osuszam papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem, rozcinam od strony kręgosłupa, wycinam kręgosłup i dzielę kurczaka na dwie części.

Każdą część nacieram niewielką ilością soli, pieprzu i świeżo startym czosnkiem. Odstawiam do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę. Przed pieczeniem, wyciągam mięso, równomiernie posypuję mieszanką papryki, kurkumy i cynamonu.

Ziemniaki dokładnie szoruje i bez obierania kroję na grubsze plastry.

Piekarnik nagrzewam do 180 – 190 stopni.

Na żaroodpornej foremce rozkładam ziemniaki, a następnie połówki kurczaka, można dołożyć rozciętą główkę czosnku, plasterki cytryny i świeże zioła. Całość spryskałam olejem roślinnym.

Całość piekę około 70 – 80 minut, czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Po około 40 minutach, mój kurczak ładnie się zarumienił, więc przykryłam go luźno folią aluminiową. W czasie pieczenia, można polać mięso sokami, które wytopiły się z kurczaka.

Gotowe połówki kurczaka, dzielę na mniejsze części, podaję z ziemniakami i wiosenną surówką 🙂 Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 14 kwietnia 2021 - 11:38

uwielbiam takie obiady!

Odpowiedź
admin 14 kwietnia 2021 - 18:02

Najlepiej smakuje w niedzielę 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 14 kwietnia 2021 - 14:19

Taki kurczak to prawdziwy skarb!

Odpowiedź
admin 14 kwietnia 2021 - 18:01

To prawda, lubię go mieć w zamrażarce 🙂

Odpowiedź
GoldSushi.pl 23 kwietnia 2021 - 04:16

Wszystko się zgadza, tylko gdzie takiego zakupić? Przepis jak z dzieciństwa.

Odpowiedź
admin 23 kwietnia 2021 - 20:56

Można go spotkać w dyskontach, na carrefour 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz