Moje ulubione pesto z jarmużu, pestek słonecznika, długo dojrzewającego sera i delikatnej oliwy z oliwek. Zwykle robię pesto na szybko z makaronem, tym razem zrobiłam kopytka. Pesto w połączeniu z gorącymi kopytkami, smakuje wyśmienicie. Ser się rozpływa, a składniki nabierają aromatu.
Moja propozycja na pożywny, bezmięsny i smaczny obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki na kopytka
– 450 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
– 4-5 łyżek mąki + do posypania blatu
– 1 jajko
Składniki na pesto
– 2 większe liście jarmużu
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 2 – 3 łyżki startego, twardego sera typu parmezan
– 2 małe ząbki czosnku
– 5 łyżek delikatnej oliwy
Ziemniaki przepuść przez wyciskarkę, dodaj jajko i mąkę. Masę wyrabiaj na elastyczne i zwarte ciasto.
Na posypanym mąką blacie, uformuj wałeczki o średnicy 2- 3 cm. Wałeczki potnij w poprzek na wąskie kopytka.
Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli. Do gotującej wody partiami wrzucaj kopytka, kiedy kluseczki wypłyną, gotuj około 1-2 minuty i od razu wyciągaj łyżką cedzakową. Czas gotowania, zależy od wielkości klusek.
Liście jarmużu potnij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na pesto, dokładnie zmiksuj.
Pesto dodaj do gorących klusek, od razu podawaj. Kopytka można podać np. na wczesną kolacje, smakują również odgrzewane na patelni. Smacznego 🙂
8 komentarzy
kocham kopytka, a to pesto musi być pyszne!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Pychotka, muszę sobie takie zrobić 🙂
na pewno warto spróbować 🙂
Wow, pyszne danie 🙂 strasznie dawno nie jadłam kopytek, teraz będą za mną chodzić 🙂
Nigdy nie robiłam pesto z jarmużu, a to błąd, trzeba będzie nadrobić 🙂 Pozdrawiam
Bardzo ciekawy pomysł! Ja zwykle przygotowuję kopytka w tradycyjnej wersji, jednak chętnie spróbuję czegoś nowego. Lubię wykorzystywać pesto w mojej kuchni. Wcześniej korzystałam z gotowych, ale myślę, że domowe będzie znacznie smaczniejsze. Przepis na pesto wykorzystam również do innych dań 🙂
Dziękuję i polecam 🙂