Letnia tarta na niedzielę 🙂 Spód z kruchego ciasta, nadzienie to budyń waniliowy z rozpuszczoną czekoladą karmelową. Na wierzchu ułóż ulubione, letnie owoce.
Masą budyniowo – czekoladową, można przełożyć każde kruche i półkruche ciasto, również ciasto francuskie.
Smacznego 🙂
Składniki na tartę z masą budyniową
– 250 g mąki
– 150 g schłodzonego masła
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 budynie waniliowe – każdy po 40 g bez cukru
– 500 ml. mleka
– 1 biała czekolada ( u mnie karmelowa )
– letnie owoce ( maliny, borówki, truskawki )
Mąkę, masło pokrojone na małe kawałki, proszek do pieczenia i jajko, daj do miseczki. Składniki szybko połącz w zwartą i elastyczną masę.
Przygotuj foremkę na tartę ( u mnie żaroodporna, okrągła foremka o śr. 24 cm.). Spód i boki foremki, dokładnie wylep ciastem. Widelcem nakłuj spód tarty.
Ciasto daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 15-20 minut, na złoty kolor.
Gotowe ciasto, odłóż do schłodzenia.
Proszek budyniowy pomieszaj w szklance zimnego mleka, dolej do reszty gorącego mleka. Mieszaj intensywnie rózgą kuchenną do zgęstnienia.
Do gorącego budyniu, dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Ponownie mieszaj rózgą kuchenną, do dokładanego połączenia składników i do rozpuszczenia czekolady.
Lekko przestudzoną masę budyniową, przełóż na schłodzony spod. Na wierzchu ułóż ulubione owoce 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
wspaniałe, i jakie ładne!
Dziękuję Madzia <3
Bardzo lubię połączenie budyniu i owoców.
To musi smakować bosko 🙂 Jedno z moich ulubionych połączeń.
Uwielbiam tarty z kremem budyniowym !