Znam parę osób, które uwielbiają ryżowe desery na mleku. Oczywiście, należę do ich grona 🙂 Ryż na mleku, można podać na kilka sposobów, z jabłkiem lub gruszką. Z dodatkiem masła i cukru, utartych z żółtkami. Czy ryż, gotowany na mleku kokosowym.
Czasami robię ryż na słodko, na tradycyjnym włoskim ryżu arborio. Taki ryż, gotuję na mleku z niewielkim dodatkiem masła, podaję z prażonymi jabłkami lub z gruszką karmelizowaną na miodzie…mniam 🙂
Składniki / 2 porcje
- 1 szklanka ryżu arborio
- około 3 szklanki mleka ( u mnie 2 i 1/2 )
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 2 -3 ziarenka kardamonu
- łyżeczka cynamonu
Ryż dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą i osącz z nadmiaru wody.
Na dnie garnka z grubym dniem lub na patelni, rozgrzej masło klarowane, dodaj ryż. Ryż chwilę smaż, mieszając.
Dodaj szklankę mleka i nasiona kardamonu. Całość gotuj na małym ogniu, intensywnie mieszając.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dolej resztę mleka. Nadaj gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie mleko i zgęstnieje.
Na koniec, dodaj cukier. Zamiast cukru, możesz dodać miód lub syrop klonowy.
Tak przygotowany ryż, podaj z prażonymi jabłkami lub z gruszką, pokrojoną w grubsze plasterki i karmelizowaną na miodzie. Całość posyp cynamonem. Smacznego 🙂
6 komentarzy
Uwielbiam ten rodzaj ryżu, również na słodko!
Ja również jestem fanką 🙂
smak dzieciństwa, ryż na mleku-kocham!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Lubię ryż na słodko 🙂
Ale pychota, lubimy takie smaki 🙂