Home Dania i dodatki Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

autor admin
Bigos z młodej kapusty
Print Friendly, PDF & Email

Pyszny bigos z młodej kapusty, w nieco odchudzonej wersji z suszonymi grzybami i octem winnym. Taki jednogarnkowy bigos, możesz przygotować z większej ilości kapusty. Jak każdy bigos, ten również, na następny dzień, będzie smakował jeszcze lepiej, kiedy smaki dokładnie się połączą.

Bigos, będzie smakował z odrobiną młodych ziemniaków, czy z kromką razowego chleba 🙂

Składniki na bigos z młodej kapusty

  • 1/2 większej główki młodej kapusty
  • 2 małe filety kurczaka
  • mały kawałek chudszej, swojskiej kiełbasy ( można pominąć )
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 pełna łyżka masła klarowanego
  • przyprawy – 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka nasion jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, sól do smaku.

Kapustę drobno poszatkuj. Filety, kiełbasę i cebulę, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę, obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj. Grzyby zanurz w wodzie, do namoczenia.

Kapustę zalej wodą ( powinna być przykryta wodą ), dodaj sól ( 2 płaskie łyżeczki ) i gotuj na małym ogniu, około 10 minut od zagotowania.

Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż, a następnie duś wszystko mieszając, około 20 minut. Dodaj koncentrat, czosnek, marchewkę i pietruszkę, oraz przyprawy.

Wszystko dokładnie pomieszaj i duś kolejne 5 minut pod przykryciem.

Namoczone grzyby, odciśnij z wody i drobno pokrój.

Zawartość patelni, daj do kapusty. Dodaj ocet winny i grzyby, ponownie pomieszaj składniki i gotuj bigos na bardzo małym ogniu, około 30 – 40 minut. Na koniec, w razie potrzeby dopraw do smaku.

Na talerzu, posyp świeżo posiekaną pietruszką lub dymką. Smacznego 🙂

Bigos z młodej kapusty

Powiązane posty

3 komentarze

Ervi 30 czerwca 2019 - 11:44

Dawno nie jadłam bigosu 😉

Odpowiedź
Smaczna Strona 30 czerwca 2019 - 11:49

Bardzo lubię młodą kapustę, trzeba się cieszyć nią póki jest. Świetny przepis, do wykorzystania na już 🙂

Odpowiedź
napiecyku 30 czerwca 2019 - 15:14

Zgadza się, trzeba wykorzystać to warzywo na różne sposoby 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz