Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

W Polsce, rzadko sięgamy po białą rzodkiew i bardzo niesłusznie. Biała rzodkiew, ustąpiła miejsca, swojej kuzynce rzodkiewce, która ma delikatniejszy miąższ i smak.

Tymczasem rzodkiew, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Posiada, podobnie jak czarna rzepa wiele wartości odżywczych. Śnieżnobiały miąższ jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, błonnik i olejki eteryczne. Działa moczopędnie, zawiera kwercetynę, związek o silnych właściwościach antyhistaminowych i przeciwzapalnych.

Pamiętam stare receptury na wzmocnienie włosów z soku z białej rzodkwi i czarnej rzepy. Rzepa krzepi – Julian Tuwim też o tym wspomniał, kierując te słowa do dzieci….

“Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie,
Chodził tę rzepkę oglądać co dzień.
Wyrosła rzepka jędrna i krzepka,
Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka! (….)”

Jak wykorzystać białą rzodkiew ? Najprościej w formie surówki do obiadu i nie tylko. Chrupiąca rzodkiew w śmietanowo – jogurtowym sosie, to bardzo smaczna propozycja 😀

Składniki na surówkę z białej rzodkwi

  • 1 mniejsza biała rzodkiew
  • 5 małych czerwonych rzodkiewek
  • garść świeżo posiekanego koperku
  • 150 g gęstej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz na koniec łyżeczki

Na początku, przygotuj sos do surówki. Śmietanę lub jogurt ( może być pół, na pół ) dokładnie połącz z cukrem i sokiem z cytryny.

Rzodkiew i rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj sól i pieprz, dokładnie pomieszaj.

Dodaj sos śmietanowy i koperek, ponownie pomieszaj. Odstaw na 20 minut, niech smaki dokładnie się połączą. Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Magdalena 28 maja 2019 - 19:56

ale dawno nie jadłam!

Odpowiedź
napiecyku 28 maja 2019 - 20:29

Tym bardziej trzeba zrobić 🙂

Odpowiedź
Ervi 29 maja 2019 - 10:10

Zjadłabym:D

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 30 maja 2019 - 11:07

Rzeczywiście, rzadko sięgamy, ale rzodkiewkę lubimy 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 30 maja 2019 - 13:12

Dawno nie jadłyśmy białej rzodkwi 🙂 Pyszna surówka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz