Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki dyniowe z orzechami

Babeczki dyniowe z orzechami

autor admin
Babeczki dyniowe z orzechami
Print Friendly, PDF & Email

Najlepsze jesienią ze świeżego musu dyni i orzechów włoskich lub laskowych. Babeczki dyniowe mają intensywny pomarańczowy kolor, przy tym delikatny pomarańczowy aromat i chrupiące orzechy w środku. Przygotujesz je bez użycia miksera, na mące pszennej lub na mieszance mąk bezglutenowych.

Sprawdzą się do śniadaniówki dla maluchów i na jesienną niespodziankę dla najbliższych  🙂

Składniki / 12 – 14 babeczek

  • 2 szkl. mąki pszennej ( u mnie mąka bezglutenowa Schar )
  • 1/2 szkl. cukru ( jeżeli wolisz bardziej słodkie wypieki dodaj 3/4 szkl )
  • 1 szkl. mleka
  • 150 g masła ( rozpuszczonego i ostudzonego )
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szkl. musu z dyni
  • 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do jednej miseczki daję produkty sypkie i dokładnie mieszam.

Do drugiej daję jajka, mleko, mus z dyni, masło i ekstrakt pomarańczowy – całość dokładnie mieszam rózgą kuchenną.

Łączę zawartość miseczek, wszystko mieszam rózgą lub mikserem na małych obrotach.

Na koniec dodaję posiekane orzechy. Całość ponownie krótko mieszam.

Foremkę na babeczki, wykładam papierowymi papilotkami. Każdą wypełniam do 3/4 wysokości masą dyniowo – orzechową.

Babeczki piekę około 25 minut w temp. około 180 stopni, powinny się mocniej zarumienić. Gotowe muffiny wyciągam z piekarnika i zostawiam na kratce do przestudzenia 🙂 Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Natalia 3 października 2018 - 15:57

Piękny mają kolor od tej dyni 🙂 Pycha!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Magdalena 3 października 2018 - 16:40

wyglądają pysznie:)

Odpowiedź
Ania 3 października 2018 - 23:25

Na takie babeczki nie trzeba mnie namawiać 🙂 Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Sosna 5 października 2018 - 14:20

Jakie urocze! 🙂

Odpowiedź
Iwona 7 października 2018 - 18:26

Uwielbiam ten kolor wypieków z dynią ^_^

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11 października 2018 - 22:33

Dynia świetnie łączy sie z tyloma składnikami, że głowa mała. Dlatego ją uwielbiamy, a połączenie z orzeszkami wymiata 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz