Home Dania i dodatki Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Zaczyna się sezon na cukinię, można, a nawet trzeba wykorzystać to smaczne i bardzo zdrowe warzywo w kuchni. Wymyśliłam pyszną, letnią zapiekankę z mielonym mięsem kurczaka, cebulą, pieczarkami i cukinią.  Mięso krótko smażę z cebulą i pieczarkami, następnie przekładam do naczynia do zapiekania. Całość przykrywam ciasno ułożoną cukinią, która lekko się zapiecze, ale pozostaje jędrna. Dodatek ziół i przypraw sprawi, że danie smakuje wybornie 🙂

Składniki / 3 porcje

  • 2 młode cukinie (u mnie żółta i zielona)
  • 2 mniejsze filety z kurczaka lub kawałek indyka ( drobno zmielone )
  • 6 większych pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • 1/3 szklanki drobno startego sera żółtego o zmniejszonej zawartości tłuszczu
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Cukinie cieniutko obieram.  Obraną cukinię kroję na grubsze plasterki około 0, 5 cm. Jeżeli masz swoją cukinię, można zostawić skórkę.

Na rozgrzany olej daję cebulę, czosnek i pieczarki. Kiedy warzywa lekko odparują wodę i zmiekną, odsuwam je na bok,  na środek patelni daję mięso. Całość chwilę duszę, następnie dokładnie mieszam i zostawiam pod przykryciem na około 5 minut. Dodaję zioła, wszystko ponownie mieszam i duszę kolejne 5 minut. W razie potrzeby, mięso z warzywami doprawiam do smaku.

Na dno naczynia do zapiekania, daję mięso z warzywami. Na wierzchu, układam cukinię (plasterki powinny zachodzić na siebie ). Cukinię delikatnie spryskuję olejem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i serem.

Całość zapiekam około 30 minut, w temperaturze 190 stopni.  Zapiekankę dzielę na porcje i podaję z makaronem lub kaszą. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 2 lipca 2018 - 19:56

wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
rosier 2 lipca 2018 - 21:24

No i mam pomysł na jutrzejszy obiad. Cukinie właśnie dzisiaj zerwałam, żeby nie przerosły.
Dziękuję! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 2 lipca 2018 - 22:46

Cieszę się bardzo, że przepis się przyda. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Iwona 4 lipca 2018 - 19:25

Super propozycja na zapiekankę 🙂

Odpowiedź
Anna 5 lipca 2018 - 14:45

Bardzo apetyczny pomysł 🙂 Mniam 🙂

Odpowiedź
ALINA 14 października 2019 - 16:31

Właśnie robiłam ale niestety nie powtórzę, pierś z kurczaka nie nadaje się do tego typu zapiekane, wyszło suche i średnio apetycznie….

Odpowiedź

Zostaw komentarz