Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik rosa

Sernik rosa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jeden z moich świątecznych wypieków. Sernik na kruchym spodzie bez cukru z mąki krupczatki. Delikatna masa serowa o smaku pomarańczy, zwieńczona pianką, która rozpływa się w ustach. Tytułowa rosa, to kropelki płynnego cukru, który wytrąca się z bezy białkowej, kilkanaście minut po upieczeniu.
Sernik bardzo smaczny i dekoracyjny, będzie idealny na świąteczny deser 🙂
Wszystkim czytelnikom i fanom bloga życzę ciepłych, rodzinnych Świąt oraz tego, abyśmy potrafili dostrzegać szczęście w małych, codziennych czynnościach. 
Pięknych i Magicznych Świąt 🙂

Składniki na ciasto kruche

  • 250 g maki krupczatki
  •  70 g pociętego na kawałki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto kruche daję do miseczki i szybko wyrabiam w dłoniach na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Składniki na masę serową
  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 4 żółtka ( białka odkładam do miseczki )
  • 70 g budyniu waniliowego w proszku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub  4 łyżki likieru pomarańczowego
Wszystkie składniki masę serową, daję do wysokiej miseczki i miksuję krótko, ale do dokładnego połączenia składników.
Blaszkę o wym. 24 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Spód wyklejam kruchym ciastem. Ciasto nakłuwam widelcem.
Na kruchy spód wylewam masę sernikową, wyrównuję powierzchnię. Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut. Do czasu, kiedy brzegi sernika się przyrumienią.
Składniki na piankę
  • 6 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • spora szczypta soli
Białka ubijam z solą na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier. Po każdym dodaniu cukru, ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca.
Upieczony sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch wykładam pianę. Wyrównuję powierzchnię, ozdobną szpatułką, można wykonać ozdobne rowki.
Sernik ponownie wkładam do piekarnika i piekę w niższej temperaturze 160 stopni około 15 minut, do delikatnego zrumienienia powierzchni pianki.
Gotowy sernik ostrożnie wyciągam z piekarnika. Po około 30 – stu minutach, na powierzchni powinna pojawić się rosa 🙂 Udanych wypieków 🙂

 

 

Powiązane posty

12 komentarzy

Gotowanie...to proste ! 22 grudnia 2017 - 19:11

Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Ada 22 grudnia 2017 - 19:56

Pycha! Muszę w końcu spróbować. Zapraszam do konkursu na serniki 🙂 https://cookpad.com/pl/konkursy/272-przepisy-na-serniki

Odpowiedź
Magdalena 22 grudnia 2017 - 20:01

Rodzinnych i pysznych Świąt 🙂

Odpowiedź
napiecyku 22 grudnia 2017 - 20:07

Dziękuję Madziu za życzenia i wszystkie komentarze. Również życzę spokojnych i radosnych Świąt 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 22 grudnia 2017 - 21:51

pyszna klasyka 🙂
Przy okazji pragnę Ci życzyć Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 23 grudnia 2017 - 09:41

Uwielbiam ten sernik!
Tobie również życzę pięknych, rodzinnych, spokojnych, pachnących choinką świąt 🙂

Odpowiedź
Ania 23 grudnia 2017 - 12:13

Najlepszy 🙂
Wesołych Świąt, a przede wszystkim zdrowia i spokoju :*

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 24 grudnia 2017 - 15:05

Sernik prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Wesołych, spokojnych, pełnych ciepła i miłości Świąt:*

Odpowiedź
marcepanowykacik 25 grudnia 2017 - 18:46

Nigdy nie piekłam sernika z rosą .Twój jest bardzo smakowity ❤

Odpowiedź
Smakołyki Asi 26 grudnia 2017 - 12:47

Serniczek jest pyszny 🙂 Spokojnych świąt 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 grudnia 2017 - 16:05

Serników nigdy za wiele 😀 Takiego jeszcze nie robiłyśmy 😉

Odpowiedź
Rebecca Sharp 28 grudnia 2017 - 15:12

Serników nigdy dość, trzeba jeść i to w różnych odsłonach!

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Odpowiedź

Zostaw komentarz