Wczesnym latem posadziłam trzy sadzonki dyni hokkaido, wszystkie wydały dziesiątki kwiatów i mimo solidnej współpracy pszczół i trzmieli, wydały tylko trzy owoce 😉 Była więc orientalna zupa z dyni i koktajl, a do jesiennych deserów przyda się aksamitna, żółta konfitura z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Dynia posiada sporo walorów odżywczych, jednak jej smak jest mało wyrazisty, dlatego w konfiturze dobrze się uzupełnia z cytrusami i imbirem. Taki mus będzie smakował z goframi i naleśnikami 🙂
Składniki
- 1 kg miąższu z dyni hokkaido ( 3/4 małej dyni )
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cm. kawałek startego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
Miąższ dyni kroję w kostkę. Daję na patelnię z grubym dnem i dolewam filiżankę wody.
Dynię duszę około 15 minut. Kiedy miąższ zmięknie, rozbijam go drewnianą łyżką, dodaję cukier, sok z cytrusów, starty imbir i cynamon.
Wszystko mieszam i duszę około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy przecier zgęstnieje i odparuje wodę, miksuję całość na gładki mus.
Gorący mus przekładam do czystych, wyparzonych słoiczków i starannie zakręcam.
Mus bez pasteryzacji przechowuję w lodówce do trzech miesięcy. Jeżeli chcemy dłużej przechować konfiturę, należy ją poddać pasteryzacji.
Konfitura jest pysznie smakuje w towarzystwie gofrów i naleśników. Smacznego 🙂
15 komentarzy
Racja, z naleśnikami taki dżem będzie smakował wyśmienicie!
Robiłam dżem z dyni i nektarynek wyszedł pyszny, a wiesz że też myślałam o zrobieniu z dodatkiem pomarańczy, narobiłaś mi chęci Małgosiu, akurat mam dynię 🙂 pozdrawiam 🙂
Cieszę się, masz podstawowy składnik, nie ma wyjścia, trzeba zrobić 🙂
Małgosiu narobiłaś smaka na gofry, aż jestem ciekawa smaku. Dynię póki co testowałam tylko w zupie, a połączenie z pomarańczą już mi się podoba 🙂
bardzo chciałabym jej spróbować 🙂
Bardzo apetyczny dżemik 🙂
kiedyś robiłam dżem z dyni i pamiętam jak walczyłam by nadać jej smak, stwierdziłam, że nigdy więcej 😛
Sok z pomarańczy i imbir, bardzo podkreślają smak 🙂
Takich domowych dżemików jeszcze nie jadłam.
Na pewno pysznie smakuje.
Apetyczny i ma piękny kolor 🙂
Idealny jako mała, słodka przekąska.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Robiłam kiedyś podobny, pomarańczowy smaczek wzbogaca smak dyni 😉
Musi smakować wybornie1 Kto by pomyślał że z dyni można przyrządzić takie pyszności! Pozdrawiamy – DaPietro
wspaniały, jesienny dźem <3
Dynia i pomarańcza to doskonałe połączenie 🙂 A kolor fenomenalny 🙂
Wygląda super taki dżemik 🙂
Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to musi być boski!