Roladki w góralskim stylu, z dodatkiem żurawiny i wędzonego oscypka. Właśnie taka przekąska, najczęściej jest podawana w górskich schroniskach, karczmach i restauracjach. Konfitura z żurawiny ( czasami z borówki brusznicy ) z wędzonym oscypkiem, koniecznie podanym na ciepło.
Tutaj smaki idealnie do siebie pasują, sam oscypek i sama żurawina, to już nie to samo. Można śmiało powiedzieć ,,duet idealny”. Ja właśnie taki ,,duet” schowałam w roladce z kurczaka.
Jeżeli nie macie konfitury z żurawiny, sprawdzi się dobrze żurawina suszona, należy ją tylko wcześniej namoczyć. Polecam bardzo 🙂
Roladki przygotowałam na patelni Woll ze sklepu e-Gustus
Składniki
- 6 filetów z kurczaka
- 120 g wędzonego oscypka
- 100 g konfitury z żurawiny
- 1 szklanka bulionu lub białego wina
- płaska łyżka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
Filety kurczaka rozbijam i delikatnie posypuję ziołami, papryką, solą i pieprzem.
Na każdy filet daję porcję konfitury i sera. Roladki zwijam i związuję sznurkiem kuchennym.
Piekarnik nastawiam na 220 stopni
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz, daję roladki i krótko je smażę z każdej strony.
Następnie dolewam szklankę wina lub bulionu i przekładam roladki do piekarnika.
Rolady piekę około 20 minut. Z roladek ściągam sznurek i od razu podaję. Smacznego 🙂
8 komentarzy
bardzo lubię takie roladki:)
Robiłam kiedyś bardzo podobnie pieczeń, tyle, że z żurawiną i serem żółtym. Znam te smaki. Z oscypkiem z pewnością mięso, jak i całość ma jeszcze lepszy, bogatszy posmak. Pozdrowionka 🙂
bardzo lubię to połączenie 🙂 świetnie pasuje z drobiem 🙂
połączenie żurawiny z oscypkiem zawsze się sprawdza!
Prawdziwe pyszności! Uwielbiam 🙂
Fajna propozycja na obiadek 🙂
Pyszności po prostu 🙂
Wspaniale się prezentuje to danie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki. Z oscypkiem nie robiłam. Muszę spróbować. Pewnie dodają wyrazistego smaku 🙂