Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Ciasto serowo – czekoladowe

Ciasto serowo – czekoladowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Za kilka dni karnawał, czas hucznych zabaw i balów, ale również skromniejszych przyjęć domowych. Na domówkach w menu, królują głównie sałatki, przystawki i słodkości 🙂
Moja propozycja na karnawałowy smakołyk, to dwukolorowe ciasto, z czekoladowym spodem i z bardzo delikatnym, serowym akcentem. Zamiast twarogu, dodałam czysty serek homogenizowany, przez co masa serowa jest lekka i delikatna. Całość godna polecenia, ciasto jest nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne 🙂

dsc_5027

Składniki na ciasto czekoladowe
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżki powideł lub dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki daję do wysokiej miseczki i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Składniki na masę serową
  • 500 g serka białego homogenizowanego
  • 125 g masła
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
Cukier ucieram z masłem na krem, dodaję stopniowo żółtka i nadal ucieram. Następnie dodaję po dwie pełne łyżki serka, po każdorazowym dodaniu, ucieram do dokładnego połączenia. Na koniec dodaję mąkę i pianę z białek, ubitych z dodatkiem soli.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm, wykładam papierem do pieczenia.
Na spód wylewam masę czekoladową, na wierzch wykładam łyżką masę serową.
Masa z serków homogenizowanych jest lekka, dlatego należy łyżką odsuwać gęstą masę czekoladową i w ,,szczelinę” wyłożyć masę serową. Wtedy otrzymamy ciekawy, dwukolorowy efekt.
Ciasto dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam w temp. około 180 stopni, około 60 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy się przyrumieni, a patyczek wbity w ciasto jest suchy. Gotowe ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Udanych wypieków 🙂

dsc_5078

 

dsc_5071

Powiązane posty

17 komentarzy

Cukry Proste 2 stycznia 2017 - 15:41

Smakowite dwa ciasta w jednym;)

Odpowiedź
napiecyku 2 stycznia 2017 - 15:54

Słusznie to ujęłaś, dwa pyszne ciacha w jednym 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 2 stycznia 2017 - 17:41

prezentuje się bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 2 stycznia 2017 - 18:01

Pysze ciasto.

Odpowiedź
Megly 2 stycznia 2017 - 19:06

Jadłam podobne u mamy mojego chłopaka. Bardzo mi smakowało. Chyba sama muszę zrobić! Lubię ciasta z serem! 🙂
Pozdrawiam! Miłego wieczoru 🙂

Odpowiedź
Magdalena 2 stycznia 2017 - 19:50

zjadłabym z przyjemnością:)

Odpowiedź
Natalie 2 stycznia 2017 - 21:23

Nigdy takiego nie jadłam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 stycznia 2017 - 22:23

Racja, ciasto prezentuje się super. Fajna dekoracja stołu i zarazem taka pyszna 🙂
Wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 3 stycznia 2017 - 15:19

wygląda pysznie. lubię takie wersje pół na pół : )

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 3 stycznia 2017 - 16:54

Jak ładnie to wygląda, te dwie warstwy 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 3 stycznia 2017 - 20:50

Zakochałam się w ciachu, które łączy to co lubię. Cudownego, roku 2017 w smaku umami 🙂

Odpowiedź
Madame Malonka 3 stycznia 2017 - 21:26

Faktycznie wygląda bardzo ładnie i na taką imprezę jak znalazł!

Odpowiedź
marcelina 4 stycznia 2017 - 16:22

Gosiu połączyłaś dwa moje ulubione ciasta w jedno 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 4 stycznia 2017 - 21:54

Kuszące, dobrze wygląda, dobrze smakuje 🙂

Odpowiedź
4 razy M 4 stycznia 2017 - 21:58

Ciasto miałam przyjemność jeść u mamy – polecam wszystkim. A Ciebie pozdrawiam.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 stycznia 2017 - 21:25

Bardzo lubimy te ciasto, robi je nasza ciocia chyba bardzo podobnie 🙂 Pieknie wygląda 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 6 stycznia 2017 - 14:42

Pamiętam takie ciasto z dzieciństwa. Uwielbiam je!

Odpowiedź

Zostaw komentarz