Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak z ryżem i szparagami

Kurczak z ryżem i szparagami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kurczak  w kimacie orientalnym, z marynaty miodowo – czosnkowej, podany z ryżem parboiled i duszonymi szparagami. Przygotowanie całej potrawy zajęło mi 30 minut, nie licząc leżakowania mięsa w marynacie. Do tego przepisu, wybieramy szparagi cienkie o takiej samej grubości, grubsze musimy przeciąć wzdłuż na pół.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, skorzystajcie z niego, dopóki trwa sezon na szparagi 🙂

DSC_8837

Składniki / 3 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • pęczek szparagów
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól morska
Marynata
  • 1 pełna łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy
Oraz
  • 3 łyżki sezamu do podania
Wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam w miseczce, dodaję filety kurczaka, pokrojone na małe kawałki. Kawałki kurczaka, obtaczam w marynacie i odstawiam do lodówki na 40 minut.
Ryż dokładnie płukam na sitku. Na jedną szklankę ryżu, daję dwie szklanki wody. Stawiam na gaz, w czasie gotowania, dodaję pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki curry i wszystko mieszam. Gotuję, od zagotowania około 15 minut.
Odcinam zdrewniałe końcówki szparagów, kroję warzywo na 3 części.
Na rozgrzaną patelnię daję kurczaka, razem z marynatą, smażę do czasu kiedy kurczak zmieni kolor. Dodaję szparagi, wszystko ponownie smażę, około 3 minuty. Następnie duszę, pod przykryciem około 10 minut.
Kurczaka i szparagi, podaję z ryżem. Całość można posypać, podprażonym sezamem. Smacznego 🙂

DSC_8795

DSC_8805

Powiązane posty

13 komentarzy

Ela Dziurkowska 7 czerwca 2016 - 19:26

Szparagi możesz zabrać i zjeść, a ja się zajmę resztą 🙂

Odpowiedź
lena 7 czerwca 2016 - 19:46

muszę spróbować:)

Odpowiedź
Marzena 7 czerwca 2016 - 20:01

Wspaniała propozycja na pyszne danie, ma w sobie wszystko co lubię 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 7 czerwca 2016 - 20:41

Super obiad.

Odpowiedź
Megly 7 czerwca 2016 - 21:04

O takim daniu właśnie marzyłam. Szparagi, ryż i mięsko. Treściwie i smacznie. Propozycja idealna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
iza 8 czerwca 2016 - 12:45

fajne szybkie i smaczne danie

Odpowiedź
Sosna 8 czerwca 2016 - 16:21

Ale pychota 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 czerwca 2016 - 13:49

Danie ekstra smacznie wygląda 😀

Odpowiedź
Królowa Karo 10 czerwca 2016 - 08:47

A właśnie szukałam jakiegoś przepisu, jak zagospodarować szparagi. Z kurczaczkiem na pewno będą nam smakować 🙂

Odpowiedź
Gra 10 czerwca 2016 - 14:51

Wyśmienita potrata.

Odpowiedź
mojamalakuchnia 10 czerwca 2016 - 15:56

przepyszne danie. zjadłabym z ogromną chęcią!

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 11 czerwca 2016 - 13:15

taki obiad to ja rozumiem 🙂

Odpowiedź
Aga 21 października 2017 - 19:32

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz